Tražio 15 tisuća eura da sredi posao: U BiH uhapsili pomoćnika ministra dok je primao mito

Tražio 15 tisuća eura da sredi posao: U BiH uhapsili pomoćnika ministra dok je primao mito

Foto: vladatk.kim.ba

TUŽITELJSTVO BiH provelo je opsežnu i detaljnu akciju u borbi protiv korupcije, u okviru koje je lišen slobode Imamović Bahir, pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona. Lišenje slobode izvršili su policijski djelatnici SIPA, priopćili su iz Tužiteljstva BiH.

Navedeni osumnjičeni lišen je slobode prilikom primopredaje dara u iznosu od 10 000 KM, od ukupno 30 000 KM, koje je trebao uzeti od dužnosnika poduzeća Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla.  Osumnjičeni je tražio navedeni iznos kako bi kao pomoćnik ministra, zloupotrijebio svoje ovlasti  i proveo proceduru u kojoj bi navedenom poduzeću omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona. 

Osumnjičeni je u više navrata realizirao kontakte sa predstavnikom poduzeća, od kojeg je tražio da podigne kredit u iznosu od 30 000 KM (oko 15 tisuća eura, op.a.) i da novac osumnjičenom, kako bi zauzvrat bila neometano realizirana procedura za dobijanje koncesije.

"Tužiteljstvo BiH ima nulti stupanj tolerancije prema korupcije"

"Ova akcija pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH u borbi protiv korupcije i koruptivnih kaznenih djela i predstavlja primjer dobro provedene i realizirane istrage u kojoj su prikupljeni detaljni i neoborivi dokazi o procesu traženja i predaje dara u svrhu zloupotrebe službenog položaja i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Tužiteljstvo BiH ima nulti stupanj tolerancije prema korupciji i najavilo je odlučnu borbu protiv svih oblika koruptivnih kaznenih djela, naročito onih koja uključuju zlouporabu službenog položaja za ostvarivanje nezakonite imovinske koristi.

Ovakve akcije bit će realizirane u budućnosti u pravcu uspostave vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije u BiH.", poručuju iz Tužiteljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara