Tražio stotine tisuća kuna: Riječanin čelnicima Plodina prijetio smrću i trovanjem proizvoda

Ilustracija: Shutterstock

RIJEČKA policija pritvorila je 48-godišnjeg Riječanina kojega sumnjiči da je smrću prijetio članovima Uprave i Nadzornog odbora trgovačkog lanca Plodine te trovanjem proizvoda u njihovim trgovinama, ako mu ne isplate više stotina tisuća kuna.

Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske Dražen Horvat je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao kako je 48-godišnjak uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, pod sumnjom za iznudu i nedozvoljeno držanje oružja.

Istraga je trajala četiri mjeseca, od trenutka kad su čelnici Plodina prijetnje prijavili policiji. Osumnjičenik je uputio više desetaka pisama članovima Uprave i NO te im slao poruke i na druge načine, elektroničkim komunikacijskim kanalima, kazao je Horvat.

Iako je poduzeo sve mjere opreza kako ga se ne bi otkrilo, policija ga je identificirala i uhitila zahvaljujući, kako je rekao, odličnoj suradnji i povjerenju osoba iz trgovačkog lanca te zajedničkom djelovanju s tzv. policijskim Uskokom i nadležnim tužiteljstvom.

Pretresom osumnjičenikova doma pronađeno je mnoštvo dokaza koji ga potvrđuju kao iznuđivača te pištolj koji je ilegalno posjedovao, a među ostalim vodio je u bilježnicama preciznu evidenciju svih svojih postupaka te planirao sljedeće korake.

Plodine nisu bile jedina žrtva iznude

Horvat je kazao kako se iz te dokumentacije vidi da Plodine nisu bile jedina žrtva iznude, pa se kriminalističko istraživanje nastavlja i u drugim smjerovima. Istaknuo je da ni u jednom trenutku tijekom proteklih mjeseci nisu bili u opasnosti osobe ili proizvodi u marketima.

Među pronađenim predmetima je i nekoliko mobitela koje je često mijenjao, a jedan od njih je bio obložen u olovnu navlaku i zakopan, vjerojatno kako se ne bi otkrio njegov signal.

Zasad nije utvrđeno da je imao pomagače, a nije pronađena ni supstanca namijenjena trovanju proizvoda kojom je prijetio. Umirovljenik je i dosad je prijavljivan zbog obiteljskog nasilja.

Horvat je poručio svim građanima da u ovakvim slučajevima imaju povjerenja u policiju te prijavljuju sve slične primljene prijetnje ili iznude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara