Trebaju li, prema Markićki, pretučene žene i djeca ostati s ocem nasilnikom jer je tako prirodnije?!

Trebaju li, prema Markićki, pretučene žene i djeca ostati s ocem nasilnikom jer je tako prirodnije?!

Foto: Ilustracija

IZJAVA Željke Markić iz Inicijative "U ime obitelji" da bi dijete radije stavila u dom nego ga dala na usvajanje homoseksualnom paru te o samohranim roditeljima čija jednoroditeljska obitelj nije prirodno okruženje za dijete, sablaznila je mnoge.

Povrijeđeni su se našli brojni samohrani roditelji koji su iz raznih okolnosti to postali. Neki su u ratu ostali bez supružnika, nekima su bolest ili nesreća krivac što su izgubili partnera, neki su se jednostavno prestali voljeti, a najviše je onih koji su bili prisiljeni otići od partnera jer ih je zlostavljao, a zajedno s njima i djecu.

O posljednje navedenom primjeru najbolje svjedoči Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće koja 23 godine radi u skloništu za zlostavljane žene i djecu. Ovakvim izjavama Željke Markić ostala je potpuno šokirana.

"Gospođa Markić živi u prošlom vremenu, koje se odnosi na doba kad su se palile lomače i spaljivale vještice, a ona sad ponovo priziva inkviziciju. Njena je izjava čudna i neprihvatljiva u 2013. godini", rekla je Neva Tolle za Index.

 


"Disfunkcionalni" jer su odlučili živjeti bez nasilja

Napominje kako je jednoroditeljska obitelj puno bolje rješenje za žene i djecu koje su žrtve nasilja, budući da dijete tada ima mogućnost živjeti u miru i bez straha.

Ističe kako na taj način dijete može razvijati svoje psihofizičke sposobnosti i različite oblike nenasilnog ponašanja, što je preduvjet da kao odrasla osoba može riješiti sve probleme bez nasilne komunikacije.

Tolle naglašava kako ne smijemo dozvoliti da žene koje su se zbog nasilja morale rastati ponovo u društvu budu stigmatizirane i prozivane da zajedno sa svojom djecom čine disfunkcionalnu obitelj, samo iz razloga jer su odabrali živjeti život bez nasilja.

"Gospođa Markić simplificira problem nasilja koji predstavlja ozbiljan društveno politički problem u društvu. Nasilje je rodno uvjetovan problem kojeg kao takvog priznaju svi međunarodni dokumenti koje je Hrvatska potpisala. Nasilje je najvidljiviji i najintenzivniji oblik diskriminacije žena, a što potvrđuju razni dokumenti UN-a, Pekinška deklaracija te Istanbulska konvencija za koju se nadam da će je i Hrvatska ratificirati jer štiti žene i djecu od nasilja", kazala je Neva Tolle.

Tolle: Izjava Markić sramotna i nedopustiva

Naime, prema statistikama je ističe, preko 20 posto svih žena koje su pretučene za vrijeme trudnoće, imalo spontani pobačaj. Jako veliki broj žena ima za posljedicu i trajni invaliditet, a čak 20 do 30 žena u Hrvatskoj od sadašnjeg ili bivšeg partnera biva ubijeno samo iz razloga jer su se usudile otići od njega, a time, nažalost djeca ostaju bez majke.

Jedna takva stigmatizacija žena koje su napustile nasilne partnere, objašnjava Neva Tolle, govori da se ovdje radi o repatrijarhalizaciji društva u kojem živimo i vraća nas u vrijeme kad nismo imali zakone koji bi žene i djecu štitili od nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Život bez nasilja je osnovno ljudsko pravo svake osobe. Stoga je sramotna i nedopustiva izjava gđe Markić da rastavljena žena i djeca čine disfunkcionalnu obitelj, ili kako gđa Markić kaže, čine neprirodno okruženje za odgoj djeteta", rekla je Neva Tolle.

Dodaje kako svatko ima privatno pravo to misliti, ali ne i javno davati izjave koje diskriminiraju određenu marginaliziranu skupinu našeg društva. Osobe koje daju takve izjave, smatra Tolle, za to trebaju snositi i odgovornost.

Je li jednako zlo jednoroditeljstvo te pretučena žena i djeca?

"Moram napomenuti kako Sud često kao olakotnu okolnost zlostavljaču uzima njegov PTSP i činjenicu da je bio sudionik Domovinskog rata, dok u isto vrijeme od 60 do 70 posto žena i djece koje su žrtve nasilja također boluje od PTSP-a. Pitam gđu Markić je li stava i mišljenja da je jednoroditeljska obitelj tako veliko zlo ili ga želi izjednačiti sa ubojstvom žene od strane muža, invalidnošću žene i PTSP-om kojeg su dobila djeca zbog pretrpljenog nasilja. Da li je to po njoj jednako zlo kao što je jednoroditeljska obitelj koja živi u kako kaže, neprirodnom okruženju", rekla je Tolle.

Na kraju poručuje da bi voljela da se gospođa Markić ugleda na Papu Franju i da bude jednako otvorena i nediskriminirajuća i puna razumijevanja za najranjivije skupine društva.

 

Sobol: Izjava Markić podsjeća na ono da je normalno da žena primi šamar

Gordana Sobol, SDP-ova saborska zastupnica tvrdi kako je Željka Markić ovim izjavama do kraja razotkrila način razmišljanja inicijative "U ime obitelji" i njihove daljnje korake.

"Te su izjave prestrašne i za svaku osudu. U Hrvatskoj postoji 18 posto jednoroditeljskih obitelji koje su to postale iz raznih razloga. Pa zar je bolje da recimo dijete odrasta u obitelji gdje mu se roditelji više ne vole ili još gore gdje postoji nasilje. To me podsjeća na ono da je normalno da žena dobije šamar", rekla je Gordana Sobol za Index.

Iako se kaže Udruga Željke Markić predstavlja kao tradicionalna, oni kaže, nemaju veze s tradicionalnim, nego su njihovi stavovi duboko konzervativni i duboko protivni pravima svakog čovjeka da ima pravo na dostojanstven život.

"Samo se nadam da će ovaj njen istup potaknuti i one koji još nisu sigurni u referendum da izađu na njega i debelo zaokruže protiv jer je pitanje kamo će nas dovesti Udruge poput "U ime obitelji", a sve pod krinkom njihove brige za obitelj", rekla je Gordana Sobol.

Za kraj dodaje kako je potpuno netočna i njena izjava da su obitelj i brak pod posebnom zaštitom Ustava. Obitelj, kaže je, ali ne i brak koji se definira zakonima.

Stoga je zaključuje Sobol, potpuno suludo poistovjećivati obitelj i brak.

Referendum se održava

Usprkos svemu, referendum o braku ipak će se održati. Odlučio je tako Ustavni sud, čiji suci na kraju nisu ni raspravljali o ustavnosti pitanja. Zaključili su da bi takva rasprava mogla dovesti u pitanje i ustavnost Obiteljskog zakona, koji brak također definira kao zajednicu muškarca i žene.

Udruga "U ime obitelji" nije propustila priliku za likovanje. Ustavnim sucima su čestitali, a medije prozvali zbog, kako kažu, "terorizma i razbojništva". Novinari su njihovu inicijativu, tvrde iz "U ime obitelji", sabotirali na svakom koraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara