Trebalo im četiri godine: Zbog utaje 2,9 milijuna kuna poreza otvorena istraga protiv Kerumove sestre

Foto: HGS

GOTOVO pune četiri godine trebalo je splitskom Županijskom sudu da odluči o otvaranju istrage za utaju 2,9 milijuna kuna poreza protiv HGS-ove saborske zastupnice Nevenke Bečić. Sudac istrage Davor Svalina nije se složio sa istražnim zahtjevom, a istog je mišljenja bilo i Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. Vrhovni sud predmet im je vratio na ponovnu odluku jer nisu valjano obrazložili zbog čega ne žele pokrenuti istragu.

Predsjedavajući Lozina konačno otvorio istragu

Jučer je Vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine odlučilo kako istragu ipak treba otvoriti jer se samo financijsko-knjigovodstvenim rješenjem može utvrditi je li došlo do počinjenja kaznenog djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

U pitanju je poznati slučaj s Kerumovom jahtom Joke koja je registrirana na tvrtku. Bilo je sporno je li Kerum uredno plaćao račune za boravak na jahti. Poreznicima se činilo da je jahta premalo zaradila pa su slučaj prijavili Državnom odvjetništvu.

Nevenka pobjegla, a firmu i optužnicu uvalila nećakinji

Kerum je u međuvremenu platio sve što je trebao platiti, a sestra Nevenka našla se na udaru zakona jer je u doba počinjenja djela, a bilo je to prije desetak godina, bila odgovorna osoba, tj. predsjednica Uprave Kerum d.o.o.

Položaj je držala sve do bijega iz tvrtke u ljeto 2012. godine. Propali Kerum s pola milijarde kuna neizvršenih obveza uvaljen je nećakinji Željki koja je tako 31. 12. 2013. godine optužena za pogodovanje vjerovnika, odnosno, štetu u državnom proračunu od 17 milijuna kuna. 

Predstečajna nagodba s Kerum d.o.o. unatoč optužnici za štetu u državnom proračunu od 17 milijuna kuna

Unatoč optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, sa istim pravnim subjektom Kerum d.o.o. točno mjesec dana kasnije 31. siječnja 2014. godine sklopljena je predstečajna nagodba u kojoj je otpisano 30 posto glavnice duga i kamate dok je ostatak reprogramiran na pet godina uz kamatnu stopu od 4,5 posto. Samo sedam dana kasnije nagodba je sklopljena i s Nevom Kerumom, a prije koji dan i s Adriaticom, čime je Kerumu država, koja ga goni za porez i pogodovanje vjerovnika, udahnula novi život.

Nevenka spremna, sud baš i ne...

Istraga protiv Nevenke Bečić zatražena je početkom svibnja 2010. godine. "Napada je bilo i bit će ih. Ja sam spremna", komentirala je tada Bečić, dok je Kerum dodao kako bi tako mogli optužiti sve hrvatske poduzetnike koji imaju jahtu. 

Gotovo godinu dana potrajalo je dok je konačno ispitana pred istražnim sucem. Onda se čekalo da se rješenje napiše, pa onda da se odluči o žalbama. Izvjesno je da će sada potrajati i dok se predmet vještači i ne donese konačna odluka o sudbini saborske zastupnice Bečić. Dok se splitski sud ovim puževim tempom iskoprca iz ovog tako složenog predmeta vrlo lako bi mogla nastupiti i zastara.  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara