Treći program HTV-a bit će specijaliziran za kulturu, znanost i obrazovanje

Foto: HRT

HRVATSKA radiotelevizija i sedam nacionalnih institucija i udruga koje djeluju na području obrazovanja, kulture, znanosti i umjetnosti u petak su na Prisavlju potpisale Pismo namjere o suradnji u osmišljavanju programa i stvaranju programskih sadržaja u sklopu novog specijaliziranog kanala HTV 3.

U osmišljavanju sadržaja za novi kanal, koji prema privremenome ugovoru s Vladom HRT treba pokrenuti tijekom 2012. godine, s javnim servisom surađivat će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Institut hrvatske glazbe, Koordinacija za medije Hrvatskog društva producenta i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

"Danas svjedočimo kreiranju jednog novog proizvoda Hrvatske radiotelevizije a to je Treći program HTV-a koji će biti specijaliziran za kulturu, znanost i obrazovanje. Sada smo u poziciji da predlažemo novi ugovor između Vlade RH i HRT-a i želja kuće je da hrvatskoj javnosti damo jedan program koji će apsolutno zadovoljiti onu javnu funkciju koju HRT ima. Na novom kanalu predstavit ćemo ono najbolje što imamo, otvarat ćemo i teme kako razvijati hrvatsko društvo i mislim da ćemo u sinergiji svih ovih institucija koje su danas ovdje okupljene dobiti jedan vrlo kvalitetan proizvod", rekao je predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac uoči potpisivanja Pisma namjere.

Popovac je također izrazio uvjerenje kako će novi proizvod biti prepoznat u obitelji javnih radio televizija u Europi, ali i kod hrvatskih građana i pretplatnika koji od HRT-a tako nešto očekuju.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić rekao je kako inicijativa dolazi u pravi čas. "Znanost, obrazovanje i kultura su od strateškog značenja za svaku zajednicu. Napredak gospodarstva, sve promjene u društvu su bazirane  na  ovim temeljima. Estradizacija koja je zahvatila medijski prostor je smanjivala udio kulture i obrazovanja, mislim da je ovo veoma važno, pogotovo pred ulazak u Europsku uniju", rekao je Kusić.

Predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić  potpisivanje Pisma namjere ocijenio je kao povijesni dan. "Ovo je povijesni dan i početak kraja priče o neiskorištenim potencijalima, novi program još će više naglasiti ulogu HRT-a kao javnog servisa", istaknuo je Nuić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara