Tri dana straha: Kronologija događaja koji su uplašili svijet, a Francusku zavili u crno

Tri dana straha: Kronologija događaja koji su uplašili svijet, a Francusku zavili u crno

Foto: YouTube, SkyNews/Screenshots, Hina, Twitter, BBC

DVOJICA braće koja su u mučkom napadu ubila 12 djelatnika francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo ubijena su u petak dok su pucajući na pripadnike specijalne policije pokušala pobjeći iz zgrade u kojoj su potražila utočište.

Prije konačnog okršaja komandosi su oslobodili taoca kojeg su teroristi držali u tiskari u mjestu Dammartin-en-Goele smještenom na oko 35 kilometara od glavnog grada Pariza.


Assaut en cours à Dammartin-en-Goële by lemondefr


Nedugo nakon obračuna s braćom, policija je u jurišu na košer supermarket u Parizu ubila još jednog džihadista, u trgovini su pronađena beživotna tijela četvero talaca. 


Exclusif France 2 : les images du face-à-face... by francetvinfo

U napadu na redakciju satiričkog časopisa dvojica maskiranih muškaraca naoružanih jurišnim puškama su pronašla put do ureda i ubila glavnog urednika Stephane Charbonniera, njegovog policijskog čuvara, još tri karikaturista te još šest osoba. Teroristi su prije bijega crnim automobilom na ulici ubili i policijskog službenika što je zabilježeno u videozapisu koji je potresao svijet.

Braća su kasnije napustila vozilo koje im je poslužilo tijekom napada i otela drugi automobil nakon čega im je nestao trag. Policija je pokrenula akciju kakvu Francuska nije vidjela duže od pola stoljeća da bi teroriste locirala u industrijskog zgradi sjeveroistočno od Pariza.

Policija je naknadno potvrdila vezu između džihadista odgovornog za smrt policijske službenice i taoca u Parizu i osumnjičenih za napad na Charlie Hebdo. Donosimo pregled događaja zadnja tri dana u Francuskoj.

 

1. Srijeda, 7.1.: Napad na Charlie Hebdo

U srijedu, 7.1. oko 11,20 dvojica muškaraca obučena u crno s maskama na licima i kalašnjikovima stigla su do kućnog broja 6 u ulici Nicolas-Appet u 11. okrugu gdje se nalazi arhiva lista Charlie Hebdo. Viknuli su "To je Charlie Hebdo?" i kad su shvatili da su na krivoj adresi uputili su se do broja 10 i sjedišta lista, gdje su ubili portira i otišli na drugi kat, do uredništva lista.
"Dvojica su pucala i hladnokrvno ubila osobe na sastanku redakcije kao i policajca zaduženog za zaštitu karikaturista Charba", objasnio je jedan izvor.

Spasila se jedna osoba, koja se uspjela sakriti ispod stola kad je čula da su dvojica muškaraca viknula "Osvetili smo proroka" i "Allah ekber".

2. Sukob terorista i policije

Oko 11,30 policija je upućena na mjesto zločina.

Dvojica napadača bježe i viču "Allah ekber", nailaze na policijsku postrojbu, nastaje pucnjava, ali napadači uspijevaju pobjeći crnim Citroenom C3 i nailaze na policijsko vozilo kojemu pucaju u vjetrobransko staklo, pri čemu nitko u autu nije ozlijeđen.

3. Hladnokrvno ubojstvo policajcaPolicija puca na napadače, koji uzvraćaju te pogađaju jednog policajca.

Tada dvojica izlaze iz auta i trče do policajaca koji diže ruku i pita ih "Hoćete li me ubiti?" Jedan od napadača puca mu u glavu ne zaustavljajući se, prema videosnimci stavljenoj na internet. Napadači odlaze prema autu i viču "Osvetili smo proroka Muhameda. Ubili smo Charlie Hebdo" i odlaze.Nešto dalje udaraju u jedan automobil, čiji je vozač lakše ozlijeđen i odlaze iz auta na Porte de Pantin, u sjeveroistočnom dijelu Pariza.

4. Otimanje automobila

Dvojica napadača otimaju auto kod Porte de Pantin i odlaze prema sjeveru Pariza, a policija im gubi svaki trag.

Tijekom napada i bijega ubili su 12 osoba, od kojih najmanje petoricu članova redakcije Charlie Hebdo, a osam je ranjeno.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve je rekao da su tri osobe upletene u napad i da se za njima aktivno traga, ne preciziravši ulogu treće osobe.

"Poduzima se sve kako bismo što brže neutralizirali trojicu zločinaca", rekao je ministar.

Cijeli Pariz diže se na noge, a najmanje 500 policajaca u tim trenucima je poslano na hitnu intervenciju. 

5. Četvrtak, 8.1.: Ubojstvo policajke

U predgrađu Pariza, u jeku potrage za osumnjičenima za napad na redakciju Charlie Hebdoa, došlo je do nove pucnjave.  Policajka koja je upucana u leđa umrla je od posljedica ranjavanja.

Policajka je došla na mjesto prometne nesreće kako bi provela istragu, kada je napadač otvorio vatru na nju. Ranjen je i čistač ulica. Nakon pucnjave osoba je pobjegla u podzemnu željeznicu. Napadač je nosio pancirku.

U tim trenucima službeni izvori navode kako nema povezanosti između ubojstva policajke i terorističkog napada od dana prije.

6. Lociranje sumnjivaca i pljačka benzinske postaje

Snage specijalne policije raspoređene su na sjeveroistoku Francuske, oko 80 km od Pariza, gdje su sredinom dana primijećena dvojica osumnjičenih za napad.

Elitne jedinice policije i žandarmerije su postavljene radi nadzora objekata u toj zoni blizu grada Villers-Cotterets, gdje je ostavljen automobil koji su dvojica upotrijebila, a identificirao ih je svjedok.

Dvojicu muškaraca je u četvrtak ujutro primijetio poslovođa benzinske postaje južno do Villers-Cotteretsa. Nakon što su ga pokrali, on je prepoznao dvojicu muškaraca, zamaskirane i naoružane, prema istom izvoru.

Sredinom dana, tu benzinsku postaju na pustoj ravnici opkolila je policija.

Identifikacija terorista

Policija je tijekom noći objavila fotografije braće Cherifa (32) i Saida Kouachija (34) osumnjičenih za napad, rođenih u Parizu i francuskog državljanstva, za koje se sumnja da su naoružani i opasni.

Francuz Cherif Kouachi (32) džihadist je otprije poznat službama za suzbijanje terorizma i već je osuđivan zbog sudjelovanja u mreži za slanje boraca u Irak, a njegov brat Said (34) za kojima također traje potraga, nema policijskog dosjea.

Cherif Kouachi, rođen 1982. u Parizu, francuski je državljanin, s nadimkom Abou Issen i pripadnik je takozvane mreže Buttes-Chaumont, nazvane po jednoj pariškoj četvrti. Pod vodstvom "emira" Farida Benyettoua, ta je mreža utemeljena sa zadaćom da šalje džihadiste u Irak.

Upravo prije nego je otišao u Irak preko Sirije, bio je uhićen 2008. i osuđen na tri godine zatvora, od čega 18 mjeseci uvjetno.

U zatvoru Fleury-Merogis gdje je od studenoga 2005. do listopada 2006. bio u pritvoru, upoznao se s Djamalom Beghalom, predstavnikom francuskog radikalnog islama, osuđenim na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme atentata.

Kouachi je od tada, doznaje se od dobro obaviještenog izvora, bio "pod utjecajem" Beghala i isticao se "veoma strogim obdržavanjem islamskih propisa".Kouachi, koji na policijskoj fotografiji ima obrijanu glavu i rijetku bradicu, bio je oduševljen rapom prije nego se priklonio radikalnom islamu, po emisiji koju je 2005. prikazala televizija France 3.

Njegov brat Said, dvije godine stariji od njega, rođen je 1980., također u pariškom 10. okrugu i do napada na Charlie Hebdo nije privlačio pozornost policije. Njegova je osobna iskaznica pronađena u automobilu koji su osumnjičenici ostavili u srijedu u Parizu.

Na prvoj tjeralici objavljenoj u srijedu bilo je i ime trećeg osumnjičenika, Mourada Hamyda (18), Kouachijeva šogora. Sumnjiči ga se da je pomagao napadačima. Jedan očevidac je rekao da je u automobilu u trenutku bijega bila i treća osoba.

Mourad Hamyd u srijedu predvečer predao se policiji u Charleville-Mezieresu, "pošto je vidio da njegovo ime kruži društvenim mrežama", rekao je za AFP dobro obaviješten izvor.

7. Potjera

Teško naoružani pripadnici antiterorističkih postrojbi francuske policije u četvrtak pročešljavaju šume i okolna sela sjeveroistočno od Pariza u potrazi za dvojicom braće. Uz helikoptersku pratnju, između 20 i 30 policajaca sudjeluje u pretresima kuća i imanja u Corcyju, selu udaljenom nekoliko kilometara od benzinske postaje na kojoj su primijećena maskirana braća.

Pretražuju se i kuće u obližnjem selu Longpontu, smještenom usred guste šume oko 70 kilometara sjeverno od Pariza.

"Nije riječ o obruču, nismo ih našli. Postoje dojave svjedoka koje smo došli provjeriti", rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova u Parizu.U cijeloj Francuskoj mjere osiguranja podignute su na najvišu razinu, osobito u zračnim lukama i postajama autobusnog i željezničkog prometa, vjerskim objektima, sjedištima medijskih kuća i velikim trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Diljem Francuske i Europe održana su bdjenja u spomen na poginule članove Charlie Hebdoa i u znak potpore slobodi govora i medija, a brojne europske tiskovine objavile su karikature francuskog satiričnog tjednika.


Odvjetnik tjednika Richard Malka najavio je da će Charlie Hebdo izaći sljedeće srijede u tiraži od milijun primjeraka, iako mu je uobičajena naklada 60 tisuća primjeraka.

8. Petak, 9.1., Završna faza lova

Braća Kouachi još su uvijek u bijegu u petak ujutro a interventne snage prate njihov trag.

Uz pomoć helikoptera, specijalnih snaga i snajperista u petak ujutro počela je blizu Pariza završna faza lova na džihadiste osumnjičene za pokolj novinara, a sigurnosne snage koje su stegnule obruč oko tiskare u kojoj dvojac drži najmanje jednog taoca, pokušavaju "uspostaviti dijalog", rekao je policijski glasnogovornik.

Nakon tri dana velikog lova na bjegunce, operacija francuskih specijalaca počela je oko 9 sati ujutro u Dammartinu-en-Goeleu, gradiću sjeveroistočno od Pariza uz pomoć helikoptera i komandosa koji su opkolili mjesto i prekinuli sve cestovne prilaze.

"Prioritet je uspostaviti dijalog", rekao je novinarima policijski glasnogovornik Pierre-Henry Brandet.

"To može potrajati satima, katkad i danima", rekao je Brandet, javlja Reuters.

Dammartin-en-Goele nalazi se 40 kilometara od šumskog područja u kojem je policija u četvrtak lovila braću Cherifa i Saida Kouachija. Na krovovima su snajperisti, potvrdio je direktor obližnjeg poduzeća.

Novi zaokret - dvije talačke krize i povezanost s ubojstvom policajke

Potjera za napadačima na francuski tjednik Charlie Hebdo, ubojicama novinara i policajaca, dobila je u petak novi dramatičan zaplet dvjema odvojenim talačkim krizama u Parizu i okolici u kojima su zasad ubijene najmanje dvije osobe.

Francuski mediji javljaju da su najmanje dvije osobe ubijene u napadu i posljedičnom uzimanju talaca u prodavaonici hrane košer istočno od Pariza. Prema francuskim medijima, vatru je najvjerojatnije otvorio isti napadač koji je u četvrtak južno od Pariza, u Montrougeu, ubio policajku. Za taoce je uzeo pet ljudi.

 Prodavaonica se nalazi u četvrti Porte de Vincennes. Mjesto nadlijeću helikopteri, a stanovništvo je zamoljeno da ostane u domovima. Sve obližnje škole su zatvorene.

Francuska je policija objavila da u svezi s napadom na policajku u četvrtak traži dvije osobe, 32-godišnjeg Amedyja Coulibalyja i 26-godišnju Hayat Boumeddiene. Objavila je i njihove fotografije.

Akcija policije u obje talačke krize

Policija u popodnevnim satima kreće u akciju, gotovo istovremeno u obje talačke krize. Nakon nekoliko detonacija, policajci su ušli u židovski supermarket, a zatim je nekoliko talaca izašlo.

Otmičar Amedy Coulibaly koji je u supermarketu držao najmanje pet talaca ubijen je.

Policija je akciju pokrenula gotovo istodobno s napadom nedaleko od Pariza u kojem su ubijena braća Said i Cherif Kouachi, osumnjičeni za napad na satirički tjednik Charlie Hebdo.

Džihadisti su ubijeni u napadu policije na tiskaru gdje su držali taoca koji je oslobođen i nije zadobio nikakvih ozljeda.

Što dalje?

Nakon gorkih događaja koji se još nisu stigli stišati, i brojnih analiza stručnjaka za terorizam, ostaje jedno pitanje - trebamo li strahovati od daljnjih napada?

Iako u svijetu pod mecima terorista svakodnevno umire stotine ljudi,  napadi u Parizu probudili su mnoga pitanja o sigurnosti zapadnih država, kao i nove strahove građana u razvijenim zemljama.

Žrtve pokolja u Charli Hebdou

Dvanaest ubijenih u srijedu u napadu na sjedište Charlie Hebdo su osam suradnika tog satiričkog tjednika, od kojih pet karikaturista, jedan gost lista, jedan djelatnik za održavanje i dvojica policajaca.

Jean Cabut, "Cabu" (76)Kritičar religija, autor "beaufa", karikature rasisitički raspoloženog Francuza koji stalno gunđa. Cabu je potpisao nekoliko karikatura Muhameda zbog kojih su 2006. ekipi Charlie Hebdo upućene prijetnje smrću.

Stephane Charbonnier, "Charb", (47)Jedak i borbeni karikaturist koji je govorio da se nikoga ne boji, angažiran od mladih dana, Charb je vodio Charlie Hebdo od 2009. Od 2013. je bio na al Qaedinom popisu meta. Ratovi, politika, političari, reality show, bolesti i religije, niti jednu od tih tema njegova olovka nije zaobišla.

Philippe Honore, "Honore", (73)

Samouk, Honore objavljuje prvi novinski crtež sa 16 godina u listu Sud-Ouest, prenosi Magazine Litterature, jedan od brojnih medija koji su objavljivali njegove crno-bijele karikature starinskog stila. Surađivao je s Charlie Hebdo od 1992.

Bernard Verlhac, "Tognous", (57)

Karikaturist i autor zajedljivog i angažiranog stripa, Tignous je crtao za novine od 1980. Redovno je objavljivao u Charlie Hebdo i tjedniku Marianne. Surađivao je u tv emisijama u kojima su njegovi crteži pratili rasprave.

Georges Wolinski ,"Wolinski", (80)Drski i raskalašeni, Wolinski je bio jedan od mitskih novinskih karikaturista cijele jedne generacije, otac slavnog "Kralja glupana", on je stup satiričnog mjesečnika Hara-Kiri tijekom 1960-ih, a zatim Charlie Hebdoa.

Bernard Maris, "Ujak Bernard" (68)Ugledni francuski ekonomist, pisac i novinar je redovno radio za radio, televiziju i novine. U Charlie Hebdo je svakog tjedna pisao kroniku koju je potpisivao kao "Ujak Bernard". Bio je oštar kritičar potrošačkog društva.

Elsa Cayat (54)Pshijatrica i psihoanalitičarka, jedina žena ubijena u napadu je dva puta mjesečno komentirala događaje u društvu u rubrici Charlie Divan. Autorica knjiga o parovima i seksualnosti.

Mustapha Ourrad, lektor Charlie Hebdo

Rođen u Alžiru, bez roditelja, samouk, stigao je u Francusku s 20 godina. Cijenjeni lektor i erudit izraženog smisla za samoismijavanja.

Michel Renaud, (69)Osnivač festivala Rendez-Vous du Carnet de Voyage, u Clermont-Ferrandu pozvan je u list i sudjeluje na sastanku na poziv Cabua.

Frederic Boisseau, (42)

Djelatnik za održavanje tvrtke Sodexo. Otac dvoje djece nalazio se u predvorju zbog radova održavanja zgrade kada je ubijen.

Franck Brinsolaro, (49)

Brigadir je bio član službe za zaštitu, zadužen za sigurnost francuskih i stranih čelnika u posjetu Francuskoj. Oženjen i otac dvoje djece bio je zadužen za zaštitu Charba.

Ahmet Merabet (42)

Policajac postaje u blizini sjedišta Charlie Hebdo, ranjen je u pucnjavi s napadačima i zatim hladnokrvno pogubljen na ulici, što je zabilježeno u snimci koja je obišla svijet.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara