Tri države u Venezueli zabranile noćno stajanje u redovima pred polupraznim trgovinama

Tri države u Venezueli zabranile noćno stajanje u redovima pred polupraznim trgovinama

Foto: Hina

GUVERNERI tri venezuelanske države su zabranili noćno stajanje pred trgovinama uslijed sve dužih redova u kojima ljudi čekaju kako bi kupili osnovne potrepštine, javlja Reuters.

Nestašica osnovnih proizvoda od mlijeka do toaletnog papira se pogoršala nakon božićnog razdoblja u kojem je vlada distribuirala zalihe, zbog čega se Venezuelanci odlučuju na čekanje pred trgovinama u sve ranijim, pa i noćnim satima.

Redovi i česte razmirice među građanima koji se bore za što bolju poziciju sramote i iritiraju političare.

"Mi ćemo zabraniti redove izvan komercijalnih ustanova", rekla je guvernerka države Falcon Stella Lugo, pridruživši se tako državama Bolivar i Yaracuy koje su već uvele "izvanredne mjere".

"Noćni redovi su opasni za ljude," obrazložio je svoj potez upravitelj Bolivara Francisco Rangel.

> Venezuela 2014. završila recesijom, inflacija u studenom dosegla 63.6 posto

U pojedinim dijelovima Venezuele vlasti potrošačima ograničavaju ulazak u trgovine ovisno o danu u tjednu i broju osobne iskaznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestašica šteti popularnosti predsjednika Nicolasa Madura kojeg prema lokalnim anketama iz prosinca podržava 22 posto građana.

Oporba tvrdi da je 15 godina socijalizma kojeg Maduro nastavlja prakticirati nakon smrti Huga Chaveza glavni razlog za venezuelansku recesiju i najveću stopu inflacije u obje Amerike.

Maduro pak tvrdi da iza nestašice stoji Washington i njegovi poklonici koji su poveli "ekonomski rat" u kojem masovno kupuju dostupnu robu i umjetno podižu cijene.

"To je strategija kojom se pokušava uzrujati naše ljude i pretvoriti ih u ekstremiste da bi se destabilizirala zemlja," kaže.

Predsjednik i njegovi ministri u posljednjim mjesecima posjećuju Kinu, Rusiju i članice OPEC-a kako bi pronašli zajmodavce i pokušali iznaći strategiju za ekonomiju koja je ovisna o cijeni nafte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara