Tri godine Josipovića: Europski put, susjedski odnosi i pravednost - teško ostvarivo?

Tri godine Josipovića: Europski put, susjedski odnosi i pravednost - teško ostvarivo?

Foto: Damjan Tadić/Cropix

NA DANAŠNJI dan prije tri godine Ivo Josipović inauguriran je za predsjednika. Treći hrvatski predsjednik prisegnuo je na Markovom trgu točno u podne.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost Predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Tako mi Bog pomogao!", prisegnuo je tada Josipović.

Na Pantovčak je došao u vrijeme gospodarske krize, koja je danas na vrhuncu. Kao SDP-ovog kandidata dočekala ga je Vlada Jadranke Kosor, a već godinu dana surađuje s politički bliskim Zoranom Milanovićem. Tri godine mandata Josipović je sažeo u tri cilja koja je pokušavao ostvariti.

"Jedan je bio europski put Hrvatske, drugi su bili odnosi sa susjedima kada je riječ o vanjskoj politici. A na unutarnjem planu sam se dominantno zalagao za pravednost. Naravno to su sve procesi koji nisu gotovi.", kaže Predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti su procesi često bili na kušnji. Pravednost u Hrvatskoj se i dalje čini kao teško ostvarivi pojam.

Odnosi sa susjedima, pogotovo oni najosjetljiviji sa Srbijom, bili su dobri za vrijeme predsjednika Borisa Tadića, dok su dolaskom radikala Tomislava Nikolića pali na najnižu razinu od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju država.

"Niti jedan od tih ciljeva, pa niti oni drugi manje ambiciozni ne mogu biti ostvareni od strane Predsjednika nego je to stvar suradnje Vlade i drugih institucija, pa i građana rekao bih", poručio je Josipović.

A upravo će građani, budući da je najavio kako će se kandidirati za još jedan mandat, za dvije godine na izborima ocijeniti je li ispunio njihova očekivanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara