Trideset šijita iz autobusa u Afganistanu otele naoružane osobe

Trideset šijita iz autobusa u Afganistanu otele naoružane osobe

Screenshot: YouTube

NAORUŽANE osobe otele su tridesetak šijitskih muslimana koji su često na meti napada sunita, dok su se vozili u autobusu na jugu Afganistana, rekli su mjesni čelnici za francusku novinsku agenciju.

Putnici, pripadnici plemena Hazara, oteti su jučer navečer u okrugu Šahžoju, u pokrajini Zabulu, na jugu zemlje, rekao je guverner okruga Abdul Halik Ajubi.

"Vozač je ugledao skupinu muškaraca u odorama afganistanske vojske, lica prekrivena crnim potkapama, kako mu pokazuju da stane. Mislio je da su vojnici i zaustavio se", rekao je Nasir Ahmad, direktor privatnog autoprijevoznika u čijem je vlasništvu autobus.

Nisu oteli ženu i djecu

"Naoružani ljudi su zatim odveli trideset putnika Hazara", dodao je Ahmad napomenuvši da su oteti samo muškarci, a ne žene i djeca. Po riječima tog čelnika, otmičari su međusobno razgovarali "stranim jezikom".

Hazari, koji su uglavnom šijiti, imaju azijske crte lica pa su lakše prepoznatljivi. Na tom su području redovito na meti ekstremističkih napada, nešto češće u Pakistanu nego u susjednom Afganistanu.

Odgovornost za otmicu 30 Hazara danas još nitko nije preuzeo, ali je moguće da ju je izvela skupina "drumskih razbojnika" ili nešto bolje organizirana ekstremistička skupina dok vlasti strahuju od širenja IS-a i njegova progona šijita na tom području.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara