Trupe pokušale prijeći granicu: Ukrajina optužila Rusiju za pokušaj otvaranja nove bojišnice

Foto: FAH

UKRAJINA  je u ponedjeljak optužila Rusiju da šalje svoje vojnike preko granice kako bi otvorila novu bojišnicu u separatističkom ratu koji je opustošio istok zemlje i prouzročio najdublju krizu između Rusije i Zapada nakon pada komunizma. Optužba, koju je Moskva odbacila, smanjuje otprije slabu nadu da će pregovori u utorak dovesti do okončanja sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske u kojemu je do sada ubijeno više od 2000 ljudi.

Pokušali preći granicu zbog nove bojišnice

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u bjeloruskom glavnom gradu Minsku, izrazio je "duboku zabrinutost" zbog ruskoga poteza, navela je njegova služba za medije, tako uspostavljajući pretpostavke za moguće buran susret.

Ukrajinska vojska tvrdi da je skupina ruskih vojnika u odorama separatista prešla jugoistočnu ukrajinsku granicu u deset tenkova i dva oklopna transportera te da su graničari zaustavili kolonu kod Novoazovska, na krajnjem jugoistoku Ukrajine na Azovskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros su ruski vojnici odjeveni u odore donbaskih boraca pokušali prijeći jugoistočnu ukrajinsku granicu kako bi otvorili novu bojišnicu u južnoj doneckoj regiji", rekao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

Proglasili neovisnost

U gusto naseljenoj industrijskoj ukrajinskoj regiji Donbas u kojoj živi većinom rusofonsko stanovništvo, područja Doneck i Luhansk proglasila su neovisnost od Ukrajine u nastojanju da se priključe Rusiji.

Lisenko je također kazao da su dva tenka uništena, a nekoliko članova "obavještajne skupine za sabotažu" je zarobljeno. "Ukrajinska vojska sada je blokirala ovo područje", dodao je.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara