Trust mozgova: Pod pokroviteljstvom Bečkog ekonomskog foruma osniva se Senat gospodarstva Hrvatske

Trust mozgova: Pod pokroviteljstvom Bečkog ekonomskog foruma osniva se Senat gospodarstva Hrvatske

Foto: Hazu

PREDSJEDNIK Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 13. travnja u palači HAZU predsjednika Bečkog ekonomskog foruma (VEF) i Senata gospodarstva Austrije dr. sc. Erharda Buseka, člana Upravnog odbora Senata gospodarstva Austrije Hansa Harrera i članove inicijativnog odbora za osnutak Senata gospodarstva Hrvatske pod okriljem VEF-a, priopćili su iz Akademije.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti da pokrovitelj Senata bude Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Senat bi okupljao vodeće hrvatske gospodarstvenike i druge stručnjake, uključujući i akademike, a cilj bi mu bio unapređenje hrvatskog gospodarstva i izvoza te razmjena znanja.

Slične institucije pod pokroviteljstvom VEF-a već postoje u više zemalja, među njima i u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Lihtenštajnu i Srbiji.

Dr. sc. Erhard Busek istaknuti je austrijski političar. Od 1991. do 1995. bio je austrijski vicekancelar, a od 1989. do 1994. i ministar znanosti te od 1994. do 1995. ministar obrazovanja. Bio je i zamjenik gradonačelnika Beča, predstavnik Austrije u povjerenstvu za proširenje Europske unije te od 2002. do 2008. koordinator Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe.

Uz akademika Kusića na sastanku su bili i potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić, glavni tajnik akademik Pavao Rudan, akademik Slobodan Vukičević i tajnica HAZU Marina Štancl, a nazočna je bila i glavna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova dr. sc. Vesna Cvjetković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara