Tržište osiguranja: Bruto zaračunata premija 7,6 milijardi kuna u prva tri kvartala

Tržište osiguranja: Bruto zaračunata premija 7,6 milijardi kuna u prva tri kvartala

Foto: scx.hu

PREMA kumulativnim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u deset mjeseci 2013., ukupno je tržište osiguranja u Hrvatskoj generiralo bruto zaračunate premije u iznosu 7,6 milijardi kuna, 1% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na segment neživotnog osiguranja odnosi se 5,6 milijardi kuna premija, 0,2% manje nego u prvih deset mjeseci prošle godine, dok je segment životnog osiguranja ostvario rast od 4,8%, piše iCapital.

Najzastupljenija vrsta neživotnog osiguranja je i dalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila s zaračunatom premijom od 2,5 milijardi kuna i rastom od 1,4%. U strukturi životnog osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu 1,8 milijardi kuna koja je 5,5% viša u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
 
Croatia osiguranje zadržalo je vodeću poziciju na tržištu u promatranom razdoblju s tržišnim udjelom od 29,9%, koji je nešto niži od 31,2% ostvarenih u prvih deset mjeseci 2012. Najveći konkurenti Croatia osiguranja ostali su Allianz i Euroherc s tržišnim udjelima od 13,2% odnosno 10,3%.
 
Proces prodaje Croatia osiguranja i HPB-a ulazi u završni krug te bi se trebao kompletirati do kraja godine. U slučaju HPB-a, novi vlasnik bi se navodno mogao saznati do 17. prosinca. Podsjetimo, Erste banka je inicijalno ponudila 130,2 milijuna eura za HPB, dok je OTP banka dala ponudu u rasponu od 92,2 milijuna eura do 118 milijuna eura, ovisno o modelu privatizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ukoliko bi Erste banka realizirala kupovinu HPB-a, time bi po tržišnom udjelu pretekla PBZ te postala druga najveća banka u Hrvatskoj. Za Croatia osiguranje je Adris Grupa je ponudila 104,5 milijuna eura za ukupno 132.267 dionica kompanije, uz što bi je još i dokapitalizirala s dodatnih 130 milijuna eura. PZU je spreman platiti 142,5 milijuna eura za ukupno 158.174 dionica i osigurati dodatnih 50 milijuna eura za kapitalno osnaživanje.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara