Tržnice rade danas i sutra, u ponedjeljak novi prosvjed: Traže moratorij od tri mjeseca i paušalno oporezivanje

Tržnice rade danas i sutra, u ponedjeljak novi prosvjed: Traže moratorij od tri mjeseca i paušalno oporezivanje

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

NAKON što su nekoliko dana prosvjedovali, trgovci na tržnicama u više hrvatskih gradova danas i sutra rade. Međutim, tržnice će već u ponedjeljak biti ponovno zatvorene.
 
Naime, u ponedjeljak prodavači s Dolca sa svojim zahtjevima protiv fiskalizacije idu pred Vladu na Markov trg. Traže da ih se oporezuje paušalno, a ne putem fiskalnih blagajni te predlažu moratorij od tri mjeseca kako bi se s Vladom dogovorili uvjeti oporezivanja, javlja HRT.
 
Predstavnik prodavača s riječkih tržnica Zoran Plavčić izjavio je danas da će iz Rijeke na prosvjed protiv fiskalizacije, koji će se održati u Zagrebu u ponedjeljak, organizirano otići 70-ak prodavača iz Rijeke, a građane je pozvao na razumijevanje.

"Ispričavamo se kupcima koji trpe zbog toga što smo mi na ulici"
 

"Želim se ispričati kupcima koji trpe zbog toga što smo mi na ulici", rekao je Plavčić novinarima na glavnoj riječkoj tržnici, dodavši da će ići na prosvjed, a ako netko bude radio, neka radi.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećamo, od 1. srpnja na snagu je stupio zadnji krug fiskalizacije koja svim trgovcima, uključujući i one na tržnicama, nameće obvezu poslovanja putem fiskalnih blagajni, a njome nisu obuhvaćena samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Predstavnici tržnica, zakupaca i prodavača na tržnicama koji se protive fiskalizaciji jučer su u Zagrebu predložili tromjesečni moratorij za fiskalizaciju na tržnicama tijekom kojega bi se u suradnji s Ministarstvom financija pronašlo rješenje tog problema te uvođenje plaćanja poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici.

Tržnice fiskalizaciju dočekale - prazne

Iako je uoči stupanja fiskalizacije na snagu Porezna uprava izvijestila kako se fiskalizacija ne odnosi na "kumice s placa" koje prodaju vlastite proizvode, s prvim danom fiskalizacije i one su nestale s tržnica u strahu od inspekcija.

Naime, rijetko kome je jasno koga sve zapravo fiskalizacija obuhvaća i hoće li neka bakica platiti masnu kaznu jer je uz svoj sir prodala i par kilograma susjedinih jabuka, a za to nije izdala fiskalni račun.

Također, u problemu su i ribari - prodaja ribe iz vlastitog uzgoja ne podliježe obvezi fiskalizacije izdavanja računa, dok bilo koja druga prodaja ili preprodaja podliježe obvezi izdavanja računa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara