Tržnice rade još danas, trgovci sutra na Markovu trgu traže "poboljšani zakon o fiskalizaciji"

Tržnice rade još danas, trgovci sutra na Markovu trgu traže "poboljšani zakon o fiskalizaciji"

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

NA TRŽNICAMA širom zemlje nedjelja je radna uoči sutrašnjeg mirnog prosvjeda na Markovu trgu protiv fiskalizacije. U zatišju se prati očekivanje konačnog dogovora.

Iako danas rade, tržnice u Zagrebu i drugim gradovima sutra bi opet, kako je najavljeno, trebale zjapiti poluprazne. Nezadovoljni trgovci okupit će se na Dolcu pa uputiti do Banskih dvora gdje će točno u podne predati zahtjeve.T raže da ih se oporezuje paušalno, a ne putem fiskalnih blagajni te predlažu moratorij od tri mjeseca kako bi se s Vladom dogovorili uvjeti oporezivanja. Predstavnik štrajkaša Nenad Peša za Media servis ističe da "samo traže pravo rješenje za tržnice".

"To nije ni prosvjed, ni štrajk, već apel za poboljšanje zakona o fiskalizaciji"

"To nije ni prosvjed, ni štrajk, kako ga neki nazivaju protiv ministra Linića i naše Vlade, već jednostavno apel da se još jednom razumno sjedne u okviru radne skupine i da taj zakon o fiskalizaciji poboljšamo", napominje predstavnik prodavača sa zagrebačkih tržnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda i Đakova u Zagreb je dolazak najavilo više od tisuću trgovaca. Na Markovu trgu dozvoljeno je najviše 1500 okupljenih, podsjeća Peša, koji se još jednom ispričao građanima "za sve ove dane proteklog tjedna kada su na neki način bili ometani u svom normalnom dolasku i trgovanju na tržnicama". "Molim ih isto tako za razumijevanje sutra. Nakon toga ćemo vidjeti, vjerojatno će se stvari vratiti u normalu", poručio je.

Tržnice prazne dočekale fiskalizaciju

Podsjećamo, od 1. srpnja na snagu je stupio zadnji krug fiskalizacije koja svim trgovcima, uključujući i one na tržnicama, nameće obvezu poslovanja putem fiskalnih blagajni, a njome nisu obuhvaćena samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Predstavnici tržnica, zakupaca i prodavača na tržnicama koji se protive fiskalizaciji u petak su u Zagrebu predložili tromjesečni moratorij za fiskalizaciju na tržnicama tijekom kojega bi se u suradnji s Ministarstvom financija pronašlo rješenje tog problema te uvođenje plaćanja poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara