Turska: Spašavanje vojnika koji su čuvali grob Sulejmana Šaha izvedeno je da se spriječi napad

Turska: Spašavanje vojnika koji su čuvali grob Sulejmana Šaha izvedeno je da se spriječi napad

Screenshot: YouTube

VOJNA operacija spašavanja 38 vojnika koji su čuvali grob Sulejmana Šaha na području pod kontrolom Islamske države izvedena je u noći na nedjelju da bi se spriječio potencijalni napad na njih, izjavio je danas glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Operacija u kojoj su bile angažirane bespilotne letjelice, tenkovi i izviđački zrakoplovi te nekoliko stotina pripadnika pješaštva prva je ovakva akcija turskih vojnih snaga u Siriji od početka rata u tom području prije četiri godine.

"Ovom je operacijom naša vlada uklonila opasnost od potencijalnog napada na grob Sulejmana Šaha i ovaj vojni položaj te smanjila mogućnost da se životi naših vojnika dovedu u opasnost", rekao je Kalin na konferenciji za novinare održanoj u Ankari. Odluka o akciji donesena je zbog pogoršanja stanja oko turske enklave od nekoliko stotina četvornih metara gdje počivaju ostaci Sulejmana Šaha, djeda Osmana I., osnivača Osmanskog Carstva.

Tri londonske djevojke krenule u Siriju kako bi se pridružile IS-u?

Sirijska vlada akciju je nazvala "očiglednom agresijom", što je Kalin odlučno opovrgao kazavši kako su sirijske vlasti izgubile sav legitimitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da Turska intenzivno surađuje s britanskim vlastima u potrazi za trima londonskim djevojkama koje su prošli tjedan doputovale u Tursku, a vjeruje se da su krenule u Siriju kako bi se ondje pridružile IS-u.

Tisuće stranaca iz više do 80 europskih država, Kine i SAD-a već se pridružilo IS-u i ostalim radikalnim grupama u Siriji i u Iraku. Zemlja preko koje najčešće ulaze u Siriju i Irak je Turska. Kalin je rekao i da je Turska dosad već deportirala oko 1400 osoba za koje se sumnja da su se željele pridružiti ekstremističkim skupinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara