Turska obilježava drugu obljetnicu prosvjeda u Geziju, tisuće prosvjednika na ulicama Istanbula

Turska obilježava drugu obljetnicu prosvjeda u Geziju, tisuće prosvjednika na ulicama Istanbula

Foto: FAH

VIŠE od tisuću ljudi izašlo je u nedjelju na ulice Istanbula obilježavajući drugu godišnjicu prosvjeda u parku Gezi koji su prerasli u demonstracije protiv tadašnjeg premijera, a današnjeg predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Protuvladini prosvjednici okupili su se u glavnoj trgovačkoj ulici Istiklal, ali je policija spriječila njihov dolazak do trga Taksim, simbola prosvjeda 2013.

Demonstracije je organizirala "Solidarnost Taksima", krovna organizacija nevladinih udruga kritičnih prema Erdoganovu režimu.

Druga obljetnica masovnog progona aktivista

Njima se obilježava druga obljetnica početka masovnog progona aktivista koji su sjedeći na zemlji prosvjedovali protiv planiranog uništenja parka Gezi.

U zoru 31. svibnja 2013., policija je silovito odvukla stotine ekoloških aktivista koji su se protivili rušenju parka. Upravo je represija pridonijela da pokret ojača i preraste u do tada neviđenu političku pobunu protiv autoritarne vladavine islamsko-konzervativnog premijera Erdogana koji je u kolovozu 2103. postao predsjednik Turske.

Policija nasilno ugušila prosvjede

Nekih 3,5 milijuna Turaka, što je službeni podatak policije, defiliralo je tada u prva tri tjedna lipnja protiv Erdogana u cijeloj Turskoj. Policija je oštro gušila prosvjede te je poginulo najmanje osam osoba, a više od 8000 je bilo ozlijeđenih.

Zapadni partneri Turske osudili su brutalnu policijsku intervenciju.

Sam Erdogan je u više navrata osudio prosvjednike nazivajući ih "teroristima" koji žele oslabjeti državu i upozorio da vlada neće raspravljati s uličnim pobunama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara