Turski ministar vanjskih poslova preuzeo od Erdogana upravljanje strankom i turskom vladom

Foto: Hina

NOVOIZABRANI turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predao je u srijedu vodstvo svoje vladajuće konzervativne stranke i buduće vlade svojem štićeniku Ahmetu Davutogluu, koji mu je obećao vjernost i nastavak provedbe njegove politike.

Na izvanrednom kongresu stranke, Erdogan, koji kao predsjednik vlade zemlju vodi 11 godina a u četvrtak treba prisegnuti za predsjednika države, i njegov nasljednik poručili su pred gotovo 40.000 pristaša u uzavreloj sportskoj dvorani u Ankari da će tranzicija vlasti biti mirna.

Davutoglu je bio jedini kandidat, a za predsjednika Stranke pravde i razvoja (AKP) izabran je jednoglasno. Za njega je glasovalo 1.382 delegata. U četvrtak će biti imenovan predsjednikom vlade.

"Naš cilj uvijek je zabranjivao osobne ambicije, aroganciju, mržnju i ljubomoru"

Erdogan je, predajući vodstvo stranke koju je osnovao 2001., istaknuo da ona neće nikada pripadati "samo jednom čovjeku" i da Davutoglu neće biti njegova marioneta.

"Naš cilj uvijek je zabranjivao osobne ambicije, aroganciju, mržnju i ljubomoru", rekao je. "Imena se danas mijenjaju, ali bit, misija, duh, ciljevi i ideali ostaju."

Erdogan (60) je premijer bio od 2003., a za predsjednika države izabran je na izravnim izborima 10. kolovoza na kojima je pobijedio u prvom krugu osvojivši 52 posto glasova.

"AKP je pokret u kojem lojalnost traje do smrti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Davutoglu (55) je kao svoje prioritete istaknuo parlamentarne izbore 2015. i reformu ustava, kojom se želi povećati ovlasti predsjednika države, do sada uglavnom ceremonijalne. Za to je AKP-u potrebna dvotrećinska većina zastupnika (367 od 550). Sada ih ima 313.

Obećao je također da će nastaviti raditi na obnovi zemlje započetoj prije 12 godina, kao i da će biti vjeran Erdoganu.

"AKP je pokret u kojem lojalnost traje do smrti", rekao je.

"Između predsjednika i njegova premijera neće biti nikakvih sukoba", istaknuo je. "Sagradit ćemo 'novu Tursku' (Erdoganovo izborno geslo) zajedno."

Davutoglu je jedan od najbližih Erdoganovih suradnika. Prvo mu je bio diplomatski savjetnik, a od 2009. ministar vanjskih poslova.

Taj poliglot glavni je tvorac nove turske diplomacije prozvane "neo-osmanskom", kojom se Tursku želi vratiti na svjetsku pozornicu, ponajprije na Bliskom istoku, u sferi utjecaja bivšeg Osmanskog Carstva.

Bilanca te politike, koju se može opisati kao politiku "bez problema sa susjedima", nije baš uspješna. Od Arapskog proljeća 2011. Ankara ima jako loše odnose s Egiptom, Sirijom i Izraelom, svojim nekadašnjim saveznikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara