Turski predsjednik: Postoji mogućnost da je naš avion slučajno zalutao u sirijski prostor

Turski predsjednik: Postoji mogućnost da je naš avion slučajno zalutao u sirijski prostor

Foto: Wikipedia

NAKON što su sirijske obrambene snage jučer srušile turski vojni avion F-4 Phantom, turski predsjednik Abdullah Gul kazao je kako postoji šansa da je njihov avion naprosto zalutao u sirijski teritorij.

Iako je jučer kazao kako je razumljivo da su Sirijci oborili turski ratni avion, poručio je i  kako Turska neće moći naprosto ignorirati činjenicu da im je avion oboren, te će napraviti sve što bude potrebno". "Nije rijetkost da mlazni avion uđu i izađu preko granica drugih država, ipak se oni preko mora kreću velikim brzinama. Ovdje nije bilo zle namjere, takve se stvari događaju zbog velike brzine", kazao je Gul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, brojni stručnjaci koji su komentirali ovaj slučaj smatraju kako nije baš logično da avion u tolikoj brzini samo tako zaluta duboko u teritorij druge zemlje. Sirijski su dužnosnici pak poručili kako vojni avioni lete ovako brzo i nisko samo onda kada žele izbjeći radarsku kontrolu, te napominju da je sirijska vojska postupila prema pravilima.

Valja napomenuti kako su odnosi Turske i Sirije jako loši od izbijanja građanskog rata u Siriji, te je Turska jedan od predvodnika hajke na Asadov režim. Međutim, ako je njihov avion zaista u Siriji bio na misiji špijuniranja, Turska će morati odgovarati na više pitanja nego Sirija koja je avion oborila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara