Turski sud traži uhićenje bivših šefova izraelske vojske

Turski sud traži uhićenje bivših šefova izraelske vojske

Ilustracija: scx.hu

SUD U Istanbulu u ponedjeljak je donio odluku o uhićenju bivših izraelskih vojnih zapovjednika zbog umiješanosti u napad u kojemu je 2010. u blizini Gaze ubijeno devet turskih aktivista, izvijestili su službeni izvori.

Sud će od Interpola zatražiti međunarodni nalog za uhićenjem četvorice bivših izraelskih dužnosnika koji su 2012. osuđeni u odsutnosti u Turskoj, rekao je za AFP glasnogovornik turske islamske karitativne organizacije IHH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sud je izdao nalog za uhićenjem četvorice osumnjičenih", rekao je Serkan Nergiz iz IHH, dodavši da će odluka suda biti proslijeđena ministarstvu pravosuđa koje će potom od Interpola zatražiti izdavanje tjeralice protiv bivšeg zapovjednika glavnog stožera izraelske vojske, generala Gabija Ashkenazija, bivšega šefa tajne vojne službe Amosa Yadlina i bivših zapovjednika glavnog stožera mornarice i zrakoplovstva.

Turski sud izraelske dužnosnike optužio je za "monstruozna ubojstva i mučenja", a odluka je uslijedila nakon višemjesečnih rasprava između Izraela i Turske o obeštećenju obitelji žrtava.

31. svibnja 2010. izraelski su komandosi napali turski broj Mavi Marmaru koji je prevozio humanitarne aktiviste i pomoć Gazi pod opsadom. Na brodu su bili humanitarci iz cijelog svijeta. Izraelski vojnici nasilno su zaustavili humanitarnu misiju ubivši pritom devet Turaka što je potaknulo diplomatsku krizu između dviju zemalja, a odnosi Ankare i Tel Aviva su pogoršani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara