Turskom skladatelju ateistu prijeti 18 mjeseci zatvora: Optužen da je na Twitteru vrijeđao Islam

Turskom skladatelju ateistu prijeti 18 mjeseci zatvora: Optužen da je na Twitteru vrijeđao Islam

Foto: AFP

U LISTOPADU će početi suđenje priznatom turskom skladatelju i pijanistu Fazilu Sayu pod optužbom da je uvrijedio religijske vrijednosti, a prijeti kazna zatvora i do 18 mjeseci.

"Suđenje će 18. listopada početi na sudu u Istanbulu", kazao je odvjetnik 42-godišnjeg Saya, Meltem Akyol koji je dodao da će se skladatelj pojaviti na ročištu. Višestruko nagrađeni umjetnik i kulturni ambasador EU navukao je na sebe bijes turskih konzervativaca sa serijom provokativnih poruka o Islamu na svom Twitter profilu.

Prva osoba na svijetu kojoj će suditi zato što je ateist

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužen je da je prekršio 216. članak turskog Kaznenog zakona koji kaže da se kaznom zatvora kažnjava onaj tko vrijeđa religijske vrijednosti. U intervju u travnju Say je kazao da se osjeća potpuno odbačenim od strane turskog društva od kada je priznao da je ateist te su njegovi kritičari pokazali rastuću kulturu netolerancije u toj državi.

"Mislim da je vrijeme da se preselim u Japan", rekao je Say u travnju. "Kada sam rekao da sam ateist, svi su me vrijeđali, a vlasti su pratile sve što sam objavio na Twitteru", rekao je Say i dodao kako je vjerojatno prva osoba u svijetu kojoj će se suditi zato što je priznao da je ateist.

"Kurvin sin"

Član parlamenta iz vladajuće stranke Pravde i razvoja, Samil Tayyar, je Say nazvao "kurvinim sinom" te sada skladatelj strahuje da bi mogao završiti iza rešetaka. "Moja karijera će biti završena, ako završim u zatvoru", rekao je Say. Turska je službeno sekularna država ali vladajuća stranka AKP, koja vodi glavnu riječ od 2002. godine, ima snažne islamske korijene. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara