Tusk pred Europskim parlamentom: Treba nam sveobuhvatan odgovor na terorizam!

Tusk pred Europskim parlamentom: Treba nam sveobuhvatan odgovor na terorizam!

Foto: FAH

EUROPSKA unija trebala bi razraditi sveobuhvatan odgovor da bi se bolje borila protiv džihadističke prijetnje nakon napada u Parizu, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Ako nismo u sposobni izgraditi sveobuhvatnu politiku sigurnosti za Uniju, prije ili kasnije dovest ćemo u opasnost slobode koje smo već izgradili na europskoj razini, uključujući i Schengen", prostor Europske unije za slobodno kretanje, rekao je Tusk pred članovima Europskog parlamenta.

Založio se za stvaranje "jedinstvenog" europskog registra s podacima o putnicima koji putuju zrakoplovima (PNR), koji je Europski parlament blokirao 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da je riječ o osjetljivom i teškom pitanju. Parlament je ozbiljno shvatio ulogu branitelja građanskih sloboda u Europi. Istodobno vas molim da nam pomognete da zaštitimo one koji su ovu skupštinu izabrali", rekao je Tusk.

"Ne možemo se uzaludno miješati u privatni život građana"

"Ako se ne dogovorimo o jedinstvenom europskom registru, naći ćemo se pred 28 nacionalnih PNR-ova, a nacionalni sustavi činit će 'patchwork' s rupama. Na taj način doći će do miješanja u privatan život građana, a neće im se uistinu zajamčiti sigurnost. Jedinstveni europski sustav najbolje je rješenje za sigurnost i slobodu", poručio je Tusk.

Europski parlament je 2012., uz određene uvjete, prihvatio uspostavljanje novog PNR-a za putnike koji putuju u Sjedinjene Države, no u studenome je sličan projekt s Kanadom zamrznut.

Europski čelnici tražili su i druge mjere, poput primjerice promjena propisa za schengenski prostor da bi se bolje kontrolirali ulasci i izlasci s područja Europe te uočili Europljani koji se vraćaju u domovinu nakon što su se pridružili džihadistima u Siriji i Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara