Tužiteljstvo traži ispitivanje novog zaštićenog svjedoka na suđenju Naletiliću Tuti

Tužiteljstvo traži ispitivanje novog zaštićenog svjedoka na suđenju Naletiliću Tuti

Foto: FAH

DOKAZNI postupak na suđenju haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti pred zagrebačkim Županijskom sudu danas nije okončan unatoč očekivanju njegove obrane, jer je tužiteljstvo preložilo ispitivanje novog zaštićenog svjedoka putem video veze, što je sud odbio, ostavljajući mogućnosti da taj svjedok, uz potrebne mjere zaštite, bude ispitan u zgradi suda.

Tužiteljstvo se, međutim, o tom prijedlogu nije očitovalo, no ni Tuta nije iznio svoju obranu na suđenju u kojem ga se tereti da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Njegov odvjetnik Željko Žganjer još je krajem prošle godine kazao kako uskoro očekuje okončanje postupka koji se protiv Naletilića vodi od ožujka 2013. Zbog zločna u Ljubuškom i Širokom Brijegu Naletilić je na hrvatskoj granici uhićen još 1997. gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače 2013. nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti

Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice. U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.

Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara