Tužiteljstvo uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Veliboru Šolaji za "Medački džep"

Foto: FAH

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo danas je izvijestilo da se žalilo na oslobađajuću presudu bivšem pripadniku 9. gardijske brigade Veliboru Šolaji koji je u lipnju oslobođen optužbi da je tijekom akcije u Medačkom džepu 1993. ubio staricu u selu Čitluk.

"Žalba je podnijeta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s obzirom da smatramo kako je sud iz ispravno utvrđenih činjenica tijekom postupka izveo pogrešan zaključak kako nije dokazano da bi V. Š. počinio kazneno djelo za koje je optužen", objavilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Turudić: Nema materijalnih dokaza

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudac Ivan Turudić kazao je 17. lipnja da nema niti jednog materijalnog dokaza, tijela ni oružja te da je Šolaju teretio samo iskaz Samira Kulašića s kojim je u svađi. Podsjetio je i da je tijekom očevida Šolajin suborac Josip Mršić priznao je da je on ubio staricu, ali da je na suđenju reterirao.

Mršić, za kojega tužiteljstvo tvrdi da je i dalje pod istragom, kazao je na rekonstrukciji zločina u ličkom selu Čitluk krajem travnja da je on ubio staricu, no kada je 6. svibnja kao svjedok došao na suđenje Šolaji ublažio je iskaz rekavši da je ženu izveo iz podruma i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja.

Žena pala nakon Šolajina rafala

"Opalio sam jedan jedini metak prema njoj, ali žena nije pala", kazao je tada Mršić, dodajući da je pored njega stajao i Šolaja koji je potom ispalio kratki rafal ili dva tri pojedinačna hica iz automata nakon čega je žrtva završila na tlu.

Njegovu priču djelomično je na sudu potvrdio i sudionik akcije Damir Relić koji je prije godinu dana, također kao svjedok, izjavio da ne zna tko je pucao. Samo je Kulašić, koji od početka jedini tereti Šolaju, ponovio da je u staricu prvi zapucao Šolaja.

Drugi svjedok potvrdio da je Mršić pucao sa Šolajom

Tužiteljstvo koje je potom zatražilo prekid suđenja objavilo je na svojoj internetskoj stranici da je istragu protiv Mršića pokrenulo nakon što im je drugi svjedok, na ispitivanju, također potvrdio da je Mršić zajedno sa Šolajom pucao u žrtvu.

Šojala je s ratnim zapovjednikom izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josipom Krmpotićem, za kojega je postupak u međuvremenu razdvojen, uhićen i pritvoren u ožujku 2012. godine. U toj je istrazi uhićeno još nekoliko njihovih suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara