Tuzlanska županija dobila novu vladu

Foto: Google maps

TUZLANSKA županija u Bosni i Hercegovini u srijedu je dobila novu vladu nepuna dva mjeseca nakon što je ranija bila prisiljena podnijeti ostavku zbog masovnih prosvjeda prouzročenih nezadovoljstvom građana usljed nagomilanih socialnoh i političkih problema.

Županijska je skupština nakon cjelodnevnog zasjedanja izglasala povjerenje vladi na čijem je čelu Bahrija Umihanić, sveučilišni profesor iz Tuzle čija je kandidatura rezultat odluke neformalnih skupina građana nastalih nakon prosvjeda koji su se pretvorili u nasilne 7. veljače kada je zapaljena i zgrada u kojoj je sjedište županijske vlade.

Umihanić je od zastupnika u skupštini zatražio potporu kako bi se što brže počeli rješavati brojni problemi.

"Naš je prioritet rebalans proračuna i zapošljavanje, odnosno pokretanje proizvodnje u poduzećima gdje je to moguće i rješavanje pitanja radnika u poduzećima gdje više nema osnove za pokretanje proizvodnje", kazao je novi premijer Tuzlanske županije.

Lokalni su mediji uoči potvrde imenovanja nove vlade iznijeli brojne tvrdnje kako je njen sastav zapravo razočaranje jer su novi ministri kadrovi istih onih stranaka koje su Tuzlanskom županijom vladali svih poratnih godine te kako među njima nema ni stručnjaka niti nestranačkih osoba što su bili zahtjevi prosvjednika.

Uz Tuzlansku vlast je nakon prosvjeda u veljači srušena i u Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj te Unsko-sanskoj županiji no u njima i dalje rade stare vlade u ostavci odnosno u tehničkom mandatu a nema ni bilo kakve naznake kada bi mogle biti formirane nove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara