Tvrdila je da ima moć izlječenja ebole: Za masovno širenje bolesti kriva "tradicionalna izlječiteljica"

Foto: Hina

OKO 200 ljudi za koje se sumnja da su oboljeli od ebole smješteno je u izolaciju na sjeveru Sijera Leonea, objavio je u utorak Svjetski program za hranu dok se ta smrtonosna bolest nezaustavljivo širi zapadom Afrike.

Svi novi slučajevi otkriveni su ovoga tjedna u gradu Lunar u okrugu Port Loko, rekao je predstavnik te UN-ove agencije Glen Myers. Ocijenio je da je tako veliki broj novih slučajeva "zabrinjavajući".

Sijera Leone je jedna od ebolom najpogođenijih zemalja sa 783 potvrđena ili sumnjiva slučaja i 334 umrlih do 15. kolovoza, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema WHO-u, od ebole je dosad umrlo 1.229 ljudi, samo u posljednja tri dana njih 84 što ukazuje da bolest i dalje brzo napreduje unatoč međunarodnoj mobilizaciji.

Između 14. i 16. kolovoza pojavilo se 113 novih slučajeva koji uključuju potvrđene, moguće i sumnjive slučajeve te 84 smrtna ishoda u zemljama zapadne Afrike, stoji u najnovijem izvješću.

Ukupno je od početka epidemije u ožujku WHO zabilježio 2.240 slučajeva bolesti, od kojih 1.229 sa smrtnim ishodom.

Između 14. i 16. kolovoza najviše (53) je umrlih u Liberiji uz 48 novih slučajeva. Ukupno je u toj zemlji zabilježeno 834 slučajeva zaraze od kojih je 466 umrlo.

U Gvineji, od kuda je epidemija krenula, u tom je razdoblju umrlo 14 oboljelih i zabilježeno je 24 novooboljelih. U toj zemlji je zaraženo 534 osoba od kojih je 394 umrlo.

U Nigeriji su zabilježena tri nova pacijenta i niti jedan smrtni ishod u tri dana. U najnaseljenijoj zemlji Afrike zabilježeno je ukupno 15 slučajeva od kojih je 4 umrlo.

WHO je epidemiju ebole u zapadnoj Africi 8. kolovoza označio kao "izvanredan događaj" i "međunarodni zdravstveni rizik" te je preporučio izvanredne mjere u zahvaćenim zemljama.

"Tvrdila je da ima moć izlječenja ebole"

Ebola je zahvatila Sijera Leone pokosivši stotine života, ali bez iskre koju je zapalila tradicionalna izlječiteljica koja je tvrdila da liječi hemoragičnu groznicu čime je privukla bolesne iz susjedne Gvineje, virus možda nikad ne bi prešao granicu, prenosi u srijedu AFP.

Ta travarka iz Sokome, zabačena sela blizu gvinejske granice, "tvrdila je da ima moć izlječenja ebole", priča Mohamed Vandi, medicinski dužnosnik u gradu Kenema na istoku Sijera Leonea, središta epicentra.

"Oboljeli iz Gvineje prelazili su granicu kako bi ih liječila ta žena", dodao je on. "Zarazila se i umrla. Tijekom sprovoda zarazile su se i žene iz okolice."

Sudionici pogreba potom su se raspršili po brdašcima u pograničnom području, izazvavši lančanu reakciju smrtnih slučajeva, a potom javnih pokopa, izvora novih zaraza.

Virus se pretvorio u epidemiju kad je stigao 17. lipnja u Kenemu, multietnički grad sa 190.000 stanovnika koji je već držao tužan svjetski rekord u Lassa groznici, još jednoj hemoragičnoj groznici bliskoj eboli.

No, usprkos iskustvu s tim tipom bolesti, bolnica u Kenemi nije se mogla oduprijeti brutalnosti novog virusa.

Dvanaest je bolničarki među 277 mrtvih osoba zabilježenih nakon prvog slučaja zabilježenog u Kenemi. Desetak zaraženih bolničarki ozdravilo je.

U bolnici je jedini odjel na svijetu za izolaciju od Lassa groznice, podalje od glavne zgrade, a postoji i odjel za izolaciju od ebole, podignut na brzinu.

"Preminule bolničarke i one koje su preživjele nisu mogle znati da će biti zaražene. Krećemo u novu borbu. Virus ebole ponovno je ovdje te učimo malo po malo", priznao je Vandi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara