Tvrtka koju je Todorić kupio od obitelji Rohatinski otišla u stečaj

Foto: vlada.hr

ŠPEDITERSKA tvrtka Romah, koju je Agrokor kupio 2011. od Marije Rohatinski, supruge bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, ugašena je prije nekoliko mjeseci.

Informacija da je tvrtka Romah, u vlasništvu obitelji Rohatinski, prodana tvrtki Agrokor Ivice Todorića za navodno malo više od dva milijuna kuna 2011. godine je snažno odjeknula u javnosti. Ništa u toj transakciji ne bi bilo čudno osim niza činjenica, počevši od one da je Željko Rohatinski bio guverner Hrvatske narodne banke, a Todorić omiljeni tajkun sadašnjih i bivših vlastodržaca.

Romah je registriran za međunarodno otpremništvo, prijevoz, unutarnju i vanjsku trgovinu,
a direktorica je bila supruga Željka Rohatinskog,  Marija. Riječ je o maloj tvrtki sa svega četiri zaposlena koja posljednjih godina bilježi samo gubitke pa je tako 2008. godine zabilježila gubitak od 110 tisuća kuna, u 2009. godini gubitak od 364 tisuća kuna te 2010. godine gubitak od 184 tisuće kuna. Nakon što je Todorić kupio tvrtku, zabilježila je i rekordni gubitak od 1,4 milijuna kuna.

Jedina imovina koju je Romah imao bila je obiteljska kuća guvernera Rohatinskog i njegove supruge na zagrebačkom Bukovcu, zbog čega je Agrokorovo preuzimanje tvrtke poprimilo novo značenje. Rohatinski kuću nije prijavio u imovinskoj kartici, a preuzimanjem Romaha Todorić je zapravo kupio kuću obitelji Rohatinski.

Marija Rohatinski to je svojevremeno demantirala tvrdeći da je nekretninu prije prodaje Romaha otkupila kao fizička osoba. Tvrtku je Agrokoru prodala za kunu, no Romah je trenutku preuzimanja imao dug od 5,8 milijuna kuna.

"Agrokor je platio normalnu tržišnu cijenu za tvrtku, oko dva milijuna kuna, što naravno uključuje i imovinu tvrtke, dakle i kuću. Od tog novca od prodaje tvrtke, moja je supruga ponovno otkupila kuću kao fizička osoba i kuća je sada u njenom vlasništvu kao fizičke osobe", rekao je svojedobno Rohatinski objašnjavajući aferu Romah.

Iako bi mnogi mogli reći kako je riječ o poslovnom gafu Todorića da je za više od dva milijuna kuna platio tvrtku koja je odmah zabilježila i rekordni gubitak, mnogi smatraju kako je ovakav financijski rezultat samo dokaz da se svojedobno radilo o velikoj usluzi Todorića prema Rohatinskom koji je tada bio guverner Hrvatske narodne banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara