Tvrtke i ustanove s više od 50 zaposlenih moraju imati povjerenike za otpad

Tvrtke i ustanove s više od 50 zaposlenih moraju imati povjerenike za otpad

Foto: Hina

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode pokrenulo je program izobrazbe gospodarenja otpadom za sve pravne subjekte s više od 50 zaposlenih, koji će morati odrediti povjerenike za otpad, dok će tvrtke za gospodarenje otpadom morati odrediti odgovorne osobe.

Ministarstvo očekuje najesen izobrazbu oko 4.000 povjerenika i odgovornih osoba, koja bi trebala završiti do kraja godine, a financirat će je pravne osobe, istaknula je u srijedu Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu.

Izobrazba povjerenika i odgovornih osoba provodit će se u veleučilištima i učilištima koja će po strogo propisanim uvjetima morati osigurati minimalno tri stručna predavača.

Nakon završetka programa, polaznik će polagati pismeni ispit i dobiti potvrdu na rok od pet godina. Ministarstvo će voditi evidenciju o izdanim potvrdama kroz registar osoba koje su uspješno završile izobrazbu.

Jednokratni trošak - višestruka dobit

Radović Josić tvrdi da će to za hrvatske tvrtke i institucije predstavljati samo jednokratni trošak, a višestruku dobit - neće plaćati kazne za nepropisno postupanje s otpadom i smanjit će troškove gospodarenja otpadom jer neće sve završiti u miješanom komunalnom otpadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveza imenovanja povjerenika za otpad odnosi se na tvrtke, javna poduzeća, jedinice lokalne samouprave, zdravstvene ustanove, obrazovne ustanove i dr.

Povjerenik za otpad i odgovorna osoba kroz program izobrazbe usvojit će znanja o zakonskim propisima i obavezama, izradi plana gospodarenja otpadom za tvrtku, organiziranju odvojenog prikupljanja otpada, skladištenju otpada, postupanju sa posebnim kategorijama otpada i opasnim otpadom.

Tri ključna stupa

Hrvatska do kraja 2018. mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom koji počiva na tri ključna stupa - razdvajanju otpada, sanaciji odlagališta i izgradnji centara za gospodarenje otpadom.

Cilj je smanjiti odlaganje otpada i povećati udio reciklaže na 50 posto odvojeno prikupljenog otpadnog papira, plastike, stakla i metala do 2020. godine.

Zakonom o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. definirane su obaveze svih dionika sustava i rokovi u kojim treba osigurati odgovorno i propisno postupanje s otpadom, odnosno edukacija i podizanje svijesti o tome da otpad predstavlja važan resurs čijim pravilnim gospodarenjem poslovna zajednica ostvaruje korist, te sudjeluje u zaštiti okoliša i zdravlja ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara