U Alžiru počela kampanja za predsjedničke izbore

Ilustracija: Arhiva

IZBORNA kampanja za predsjedničke izbore 17. travnja počela je u nedjelju u Alžiru skupovima po cijeloj zemlji koje je organiziralo šestero kandidata, a fizički je bio odsutan samo favorit, šef države Abdelaziz Bouteflika koji unatoč bolesti želi i četvrti mandat.

Bouteflika je zato odaslao šestoricu svojih suradnika na susrete s biračima diljem zemlje, od Orana na zapadu, preko Constantinea na istoku do saharskih gradova Adrar i Tamanrasset na jugu.

Predsjednik koji je procesom oprosta i pomirbe vratio u Alžir mir nakon deset godina građanskog rata i 200.000 mrtvih, vlada 15 godina i tvrdi da ga zdravstvene tegobe nakon moždanog udara 2013. neće "odvratiti" od natjecanja za četvrti mandat.

Putem izaslanika obećao je "široku demokraciju" što će unijeti u ustav koji je već mijenjao 2008. kako bi sebi omogućio treći uzastopni mandat.

Od moždanog udara nije progovorio u javnosti i najava njegove nove kandidature izazvala je niz uličnih prosvjeda zbog sumnji da je sposoban voditi zemlju, no vlasti te prosvjede sustavno rastjeruju.

Pet oporbenih stranaka oformilo je Nacionalnu koordinaciju za bojkot izbora i u petak su okupili tisuće svojih pristša u glavnome gradu.

Bouteflikina internetska stranica u nedjelju je bila hakirana pozivom Alžircima da glasuju za Alija Benflisa koji će biti "naš budući predsjednik".

Sudac Ali Benflis (69), bivši je premijer predsjednika Boutelifke od kojega je izbore izgubio 2004. Nakon duga izbivanja vratio se na scenu i sada je njegov najozbiljniji protukandidat. I Benflis obećaje reviziju ustava kroz nacionalni dijalog. Osuđuje urušavanje alžirskih institucija, gospodarski pad, socijalnu raslojenost i opću korupciju.

Među četvero ostalih kandidata već treći put natječu se pravnica Louisa Hanoune na čelu Radničke stranke (ljevica), Moussa Touati, predsjednik nacionalističke Alžirske nacionalne fronte (FNA), te Ali Fawzi Rebaine, šef stranke Ahd 54.

Novi kandidat na sceni je 50-godišnji liječnik i pravnik Abdelaziz Belaid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara