U Beogradu se nastavlja suđenje za ratne zločine u Sotinu

U Beogradu se nastavlja suđenje za ratne zločine u Sotinu

Screenshot: Slavonska televizija

U BEOGRADU se u četvrtak pred sudskim vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda nastavlja glavna rasprava protiv petorice optuženih za ratne zločine u Sotinu kod Vukovara od listopada do prosinca 1991. godine u kojima je ubijeno 16 osoba.

Suđenje je započelo jučer, a za ubojstva ili sudjelovanja u ubojstvima 16 civila nesrpske nacionalnosti na optuženičkoj su klupi tri nekadašnja stanovnika Sotina - Žarko Milošević, Dragan Lončar i Mirko Opačić, te pripadnik tadašnje JNA Miodrag Milinković i pripadnik Teritorijalne obrane Dragan Mitrović iz Srbije.

Prvog dana suđenja optuženi Mitrović i Lončar nijekali su krivnju za dijela koja im optužnica stavlja na teret, a na današnjem nastavku rasprave očekuju se iskazi još dvojice od petorice optuženih.

Žarko Milošević u procesu ima status okrivljenog suradnika i postigao je nagodbu s tužiteljstvom za kaznu od devet godina zatvora, od maksimalnih 20 godina koliko predviđa kazneni zakonik.

2013. godine pronađeni posmrtni ostaci 13 civila

Srbijansko tužiteljstvo je istragu za zločine u Sotinu naredilo u veljači 2013. godine protiv bivših pripadnika lokalne milicije i Teritorijalne obrane (TO) u Sotinu Žarka Miloševića i Dragana Lončara, optužnicu je podignulo 31. prosinca 2013. protiv ukupno pet okrivljenika stavljajući im na teret kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Sotinu, u listopadu i prosincu 1991. godine, a Odjel suda za ratne u Beogradu potvrdio ju je 16. lipnja prošle godine.

U travnju 2013. u masovnoj grobnici u okolici Vukovara nađeni su posmrtni ostaci 13 civila ubijenih u Sotinu.

Obitelji i srodnici stradalih mještana Sotina rekli su na kraju prvog dana suđenja da očekuju osuđujuće presude za optužene, ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara