U Berlinu od posljedica ospica umrla osamnaestomjesečna beba

U Berlinu od posljedica ospica umrla osamnaestomjesečna beba

Foto: Shutterstock

OSAMNAESTOMJESEČNA beba umrla je u srijedu u Berlinu od posljedica ospica, što je prva registrirana smrt od te zarazne bolesti koja je u jesen pogodila Njemačku, izvijestile su njemačke vlasti.

Regionalno ministarstvo zdravstva informaciju o smrt jednoipolgodišnjeg dječaka objavilo je na dan kada je jedna osnovna škola u Berlinu preventivno prekinula nastavu zbog brojnih slučajeva zaraze. Od ove zarazne virusne bolesti od listopada je u glavnome njemačkom gradu oboljelo 570 osoba, izvijestio je institut Robert Koch. Vlasti nisu izvijestile je li dječak bio cijepljen protiv zaraze.

Savezni ministar zdravstva Hermann Groehe u ponedjeljak je pozvao stanovnike da kod svojih liječnika opće prakse provjere jesu li cijepljeni protiv virusa ospica.

> Njemačka trpi epidemiju ospica koju je možda skrivio rat u bivšoj Jugoslaviji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji odbiju cijepiti vlastitu djecu dovode u opasnost i njih, ali i ostale", stoji u priopćenju. Njegova glasnogovornica rekla je da u ovom trenutku nije predviđeno obvezno cijepljenje, no da će se ponovno uputiti pozivi roditeljima te da će se provjeriti evidencija o cijepljenju. Ukoliko to ne bude dovoljno, "morat će se primijeniti druge mjere", kazala je.

Ospice mogu prouzročiti teške respiratorne i neurološke probleme poput encefalitisa koji može rezultirati smrću. Protivnici cijepljenja tvrde da ono ima razne opasne nuspojave.

Iz instituta Robert Koch kažu da su prvi slučajevi ospica u Berlinu registrirani nakon dolaska u zemlju tražitelja azila iz Srbije i Bosne i Hercegovine gdje epidemija traje od veljače 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara