U BiH podignuta optužnica protiv člana HVO-a zbog brutalnog zlostavljanja dvojice Bošnjaka

U BiH podignuta optužnica protiv člana HVO-a zbog brutalnog zlostavljanja dvojice Bošnjaka

Ilustracija: Arhiva

TUŽITELJ Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zelenika Ivana, rođenog 17.10.1953. godine Širokom Brijegu, državljanina BiH i Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika HVO-a, postupao protivno odredbama međunarodnog prava i Ženevskih konvencija, te nečovječno postupao i nanosio veliku patnju i povrede fizičkog i psihičkog integriteta i zdravlja, civilima bošnjačke nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optuženi se tereti da je u listopadu 1993. godine, dok su zatvorenici iz logora „Heliodrom“, među kojima zatočenik bošnjačke nacionalnosti inicijala L.A., izvodili prinudne radove u Šantićevoj ulici u Mostaru, izdvojio zatočenika L.A. kojeg je mučio, tukao i teško zlostavljao, zarezivao mu grlo nožem, te izlagao izrazitoj životnoj opasnosti, prisilno ga postavljajući na mjesto puškarnice u bunkeru, sa zapaljenom cigaretom, izlažući ga opasnosti da ga vojska Armije BiH, s druge strane primijeti i ubije.

Nakon što je vidio da s druge strane nitko ne puca, naredio je zatočeniku L.A. da se vrati na izvođenje radova, nakon čega ga je istog dana ponovno tukao i zlostavljao.

Optuženi se tereti da je u stanu oca od žrtve L.A. teško zlostavljao njegovog oca, kojeg je tukao rukama, nogama i flašama po cijelom tijelu, te mu nanio višestruke prijelome rebara.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara