U Brezovici se obilježava Dan antifašističke borbe: "Znali smo zlu reći ne, kao i devedesetih"

U Brezovici se obilježava Dan antifašističke borbe: "Znali smo zlu reći ne, kao i devedesetih"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

DAN je antifašističke borbe. Središnja svečanost tradicionalno se održala u Brezovici pokraj Siska.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je bio početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj te na prostoru tadašnje Jugoslavije.

"Ne smijemo biti suzdržani. Pogotovo kada su u pitanju povijesni falsifikati o Narodnooslobodilačkoj borbi. Zato i jesu nastale pojave izvikivanja nacističkih parola i izjave mržnje protiv crnaca, Roma i Židova i to ne samo na nogometnim utakmicama", rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Ratko Maričić.

"Ono što su 1941. godine bili ljudi koji su osnovali prvi partizanski odred, to su 90-ih godina bili naši branitelji. Hrvatski narod, srpski narod, Bošnjaci, Talijani, Mađari i svi drugi koji su ovdje živjeli znali su zlu reći ne, kao što smo to znali reći i devedesetih", istaknuo je Josipović.

U znak sjećanja na dan kada su načela antifašizma utkana u temelje hrvatske države, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Sabora Josip Leko položili su vijence ispred spomenika prvom partizanskom odredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu

Podsjećamo, 22. lipnja 1941. godine, nacistička Njemačka prekršila je pakt o nenapadanju i napala Sovjetski Savez. Istoga dana, u šumi Brezovica pokraj Siska, osnovan je Prvi sisački partizanski odred.

Bio je to prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu, a označio je početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj te na prostoru tadašnje Jugoslavije.

Odred je imao 77 članova, u čiju se čast polažu vijenci ispred spomenika prvom partizanskom odredu. "Obilježavanje tog datuma itekako je važno za hrvatsku povijest", ističe povjesničar Tvrtko Jakovina.

"Hrvatska pokazuje kako je članica europske i svjetske obitelji država, koje su na način na koji danas postoje, zapravo utemeljene u poretku stvorenom 1945. godine, izgrađenom na pobjedi nad fašizmom i nacizmom", kaže Jakovina.

Prvi sisački partizanski odred okupio je ljude koji su prvi put ustali protiv jednog od najvećih zla svjetske povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara