U Bugarskoj preminule tri žrtve samozapaljivanja u prosvjedima protiv siromaštva i nezaposlenosti

Foto: AFP  

U JEKU prosvjeda protiv siromaštva i rastuće korupcije u Bugarskoj i treća osoba umrla je od posljedica samozapaljivanja. Kako pišu tamošnji mediji posljednja žrtva je 53-godišnji Ventsislav Vasilev, otac petero djece koji je već dugo vremena tražio posao. 
 
Vasilev se prije dva tjedan samozapalio ispred ureda gradonačelnika u bugarskom gradu Radnevo. Osim Vasileva stradali su Plamen Goranov koji se samozapalio ispred gradske skupštine u gradu Varni. Nakon tog čina pala je desničarska Vlada u Bugarskoj. 
 
Prije 20 dana zabilježena je i smrt samozapaljivanjem mladog Bugarina koji je to napravio na trgu u Velikom Trnovu. 
 
Podsjetimo kako su Bugari odnedavno suočeni s novim  vrtoglavo visokim poskupljenjem hrane, struje, vode i grijanja. Prema posljednjim podacima, stopa nezaposlenosti u zemlji veća je od 12 posto. Bugarska je i jedna od najsiromašnijih, ako ne i najsiromašnija, zemlja u Europskoj uniji.
 
Premijer te zemlje Bojko Borisov zadnjeg dana veljače dao je ostavku nakon prosvjeda diljem zemlje protiv visokih cijena struja. Prosvjede su potaknuli računi za struju u siječnju, čiji je iznos više nego udvostručen u odnosu na prosinac. 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara