U Dubrovniku danas počinje Croatia Forum

U Dubrovniku danas počinje Croatia Forum

Foto: Hina

U DUBROVNIKU danas počinje Croatia Forum čija je ovogodišnja tema "EU integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija". Forum će trajati do 12. srpnja, a na njemu će sudjelovati ministri vanjskih poslova zemalja regije i zemalja članica Europske unije, ali i zemalja Istočnog partnerstva. Na forumu će biti zastupljene i Sjedinjene Države, Kina, Japan, Rusija i Novi Zeland.

Rasprava Croatia Foruma fokusirat će se na proces europske integracije regije Zapadnog Balkana, koja još uvijek zahtijeva punu pažnju, smatra prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, to je za nas važna tema - Crna Gora pregovara, Srbija započela pregovore, postignut je sporazum Beograd Priština, ima potrebe da se razmotri situacija u Makedoniji, po mom mišljenju bi nužno bilo da Makedonija počne pregovarati, Bosna i Hercegovina ne može početi pregovore u klasičnom smislu riječi, ali mislim da moramo jedan specifični model osmisliti koji bi pomogao da ispuni uvjete za pregovore, Albanija je upravo dobila kandidacijski status - dakle ima razloga", objasnila je nedavno u intervjuu za Media servis Vesna Pusić zašto je ovogodišnja tema regije i Europske unije na dnevnom redu. Interes za ovogodišnji forum pokazale su i velike države poput SAD-a, Kine, Rusije, Japana i Novog Zelanda.

Na Forumu će se održati tri panela: EU integracija Zapadnog Balkana, sličnosti i razlike, zatim Budućnost proširenja EU te Europske vrijednosti pred izazovima. Otvorenju će prisustvovati predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara