U Dubrovniku počinje međunarodna vojna vježba "Dolphin 13": Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie i Nitro kreću u razminiranje hrvatskog podmorja

Ilustracija: Shutterstock

MEĐUNARODNA vojna vježba Hrvatske ratne mornarice i američkog bilateralnog partnera po programu Humanitarno razminiranje morskim sisavcima "Dolphin 13" provodit će se u dubrovačkom akvatoriju od danas do 18. listopada.

Vježbom se provodi obuka protuminskih ronioca te osoblja koje se bavi ronilicama, sonarima, kartiranjem i bazama podataka eventualno pronađenih neeksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava. Uz pripadnike Oružanih snaga RH, MUP-a i američkih snaga, u vježbi sudjeluju i predstavnici oružanih snaga Slovenije i Crne Gore, izvijestili su iz resornog Ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest američkih dupina tzv. pirotehničara pronalaze eventualna mjesta zagađena minama te uz njih postavljaju oznaku, po kojima ronioci izrađuju precizne karte. Dupini ne deaktiviraju mine. Posao uklanjanja mina naknadno preuzimaju profesionalni ronioci.

Radi se o projektu iz programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojemu sudjeluju Američko veleposlanstvo, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, a pokrovitelj je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

Šest dupina koji su u srijedu stigli u Hrvatsku zovu se Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie i Nitro, a pripadaju vrsti Dobrih dupina (Tursiops truncates). Dupini su u Dubrovnik stigli izravnim posebnim letom iz mornaričke baze SAD-a u San Diegu, u pratnji američkih znanstvenika zaduženih za njihovu skrb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara