U Egiptu početak suđenja za 1.200 Mursijevih pristaša

Ilustracija: Hina

SUDSKI proces za više od 1.200 pristaša islamističkog predsjednika Mohameda Mursija kojega je vojska svrgnula u ljeto 2013., počelo je u subotu u Gornjem Egiptu, što je jedno od najvećih suđenja koja su učestala od srpnja kada su egipatske vlasti nad njima počele represiju.

Među optuženima u pokrajini al-Minya, 250 kilometara od Kaira, brojni su čelnici Muslimanskog bratstva, Mursijeve stranke, a među njima je i vrhovni vođa Mohamed Badie, navode sudski izvori.

Optuženi će odgovarati za nasilje u kojem su ubijena dvojica policajaca te za napade na javnu i privatnu imovinu u toj pokrajini 14. kolovoza.

Nasilje se odvijalo dok su u Kairu vojnici i policajci u krvi gušili okupljanja promursijevih pristaša. Suđenja promursijevim islamistima od tada su brojna, ali je ovo prvo tako velikoj skupini.

Nova vlast ubila najmanje 1.400 ljudi

Čelnik Muslimanskog bratstva Mursi bio je prvi demokratski izabran predsjednik u povijesti Egipta, a svrgnut je 3. srpnja vojnom akcijom. Zbog brojnosti optuženika, 500 će osoba odgovarati pred sudom od subote, a 700 drugih u utorak. Od tih 1.200 optuženih, dvije stotine su u pritvoru, a ostali su pušteni uz jamčevinu.

Budući da su svrgnule Mursija, nove su vlasti pokrenule oštru represiju pri čemu je najmanje 1.400 osoba ubijeno, prema podacima međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty International.

Polovica tih žrtava ubijena je upravo 14. kolovoza kada su vojska i policija rastjerale promursijeve pristaše u Kairu. Otkako je Mursi svrgnut, njegovi pristaše redovito traže povratak na vlast demokratski izabranog predsjednika, ali su sadašnje egipatske vlasti utjecajno Muslimansko bratstvo svrstale u "terorističke skupine".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara