U Engleskoj više od 200 javnih osoba osumnjičeno za seksualno zlostavljanje djece

U Engleskoj više od 200 javnih osoba osumnjičeno za seksualno zlostavljanje djece

Ilustracija: Shutterstock

BRITANSKA policija koja je istraživala navode o seksualnom zlostavljanju djece u najvećoj dosadašnjoj istrazi ovog tipa objavila je da je više od 1400 osoba proglašeno sumnjivima, uključujući i 261 javnu osobu, a među njima su i deseci političara i tv-zvijezda.

Skandali povezani sa zlostavljanjem djece potaknuli su vladu da pokrene veliku javnu istragu te angažiraju detektive koji su pokrenuli sveobuhvatnu istragu najvećih dosad zabilježenih razmjera, osobito o osobama na visokim položajima.

Visoki policijski dužnosnik koji je vodio istragu pod nazivom "Operation Hydrant", Simon Bailey kazao je da su pod istragom bile 1433 osobe, od kojih je 216 u međuvremenu preminulo.

Istraga je pokazala da je među sumnjivcima 135 osoba zaposlenih na televiziji, filmu ili radiju, 76 političara, 43 osobe iz glazbene industrije i sedam osoba iz sportskog svijeta.

Pitanje seksualnog zlostavljanja djece u žižu zbivanja je u Velikoj Britaniji došlo 2012. kada je otkriveno da je pokojni BBC-jev tv voditelj Jimmy Savile desetljećima seksualno zlostavljao stotine žrtava.

Bailey je kazao da je broj slučajeva prijavljenih policiji u posljednje tri godine porastao za 71 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara