U Gunji odsad paketi hrane samo nezaposlenima i socijalnim slučajevima

U Gunji odsad paketi hrane samo nezaposlenima i socijalnim slučajevima

Foto: Hina

STANOVNICI poplavom pogođene Gunje nisu više gladni. Noćas je kamionima Crvenog križa stigla hrana, a od ponedjeljka se kreće s podjelom obiteljskih paketa koje će od sada dobivati samo nezaposleni i socijalni slučajevi. Pučka će kuhinja, najavljeno je, raditi sve dok traju radovi na obnovi kuća, doznaje RTL.

U Crvenom križu kažu kako je u početku 1080 obitelji imalo pravo na pakete, ali se u međuvremenu njih 360 uselilo u kuće. Unatoč tome neki i dalje dolaze po pomoć i hrane se u pučkoj kuhinji.

"Ako su u svojim kućama, ako imaju primanja moraju shvatiti da normalan život ide dalje", rekao je RTL-u Luka Tarkdžić, predsjednik društva Crvenog križa u Gunji.

U donedavno prazno skladište Robne zalihe su hitno poslale 2 tone junećeg mesa, 400 kilograma svinjskoga, 8 tona brašna, pola tone smrznutoga graška te isto toliko konzerviranih mahuna i đuveđa. Pomogli su i privatni donatori.

"Pomoć se dijelila šakom i kapom"

"Stigla je prva donacija, očekujemo da će biti novih donacija i da ćemo moći ljudima dijeliti obiteljske pakete", rekla je voditeljica Crvenog križa u Županji Terzija Nemec.

Načelnik Gunje Hrvoje Lucić tvrdi da je problem u Crvenom križu koji nije sredio liste ljudi koji imaju pravo na pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su djelili i kapom i šakom, i kome ne treba i tko je bio poplavljen i tko nije bio poplavljen i to ne samo za Gunju nego za cijelu županjsku posavinu. Treba se jednom prekinuti s tom praksom", smatra Lucić.

U Crvenom križu tvrde da pomoć zlorabi tek manji broj ljudi. Ipak, paketi će se sada izdavati uz potvrdu od centra za socijalnu skrb, samo onima koji su zaista socijalni slučajevi. No kontejnerska naselja i dalje će biti prioritet. Pomoć bi se trebala djeliti do rujna kada se očekuje da će obnova biti gotova.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara