U HAZU se otvara izložba kineske autorice Qin Bailan

U HAZU se otvara izložba kineske autorice Qin Bailan

Ilustracija: Neja Markičević/Cropix

U GLIPTOTECI Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti otvara se izložba kineske autorice Qin Bailan, koja se može razgledati do utorka, 9. srpnja od 11 do 19 sati, a koja je plod suradnje Veleposlanstva Narodne Republike Kine i Gliptoteke HAZU.

Posjetiteljima će se predstaviti radovi 65-godišnje Qin Bailan, jedne od deset najznačajnijih umjetnika NR Kine te nositeljice promocije i sačuvanja kineskog bogatog kulturnog naslijeđa. Smatra se jednom od 1.000 najznačajnijih žena u Kini. Njene samostalne izložbe priređene su u više od 100 zemalja svijeta, a od 2001. odabrane su za projekt Međunarodne kulturne izmjene NR Kine.

Svoje slike radi u staroj i složenoj gongbi tehnici - tradicionalnoj tehnici slikanja na svili i papiru. Koristi tradicionalne motive kineskog slikarstva, a najviše pozornosti usmjerava na kinesku povijest i ljepotu žena i djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog posljedica oboljenja paralizom u 18. godini života, ova kineska slikarica u invalidskim je kolicima te se posebno angažira za prava i dobrobit osoba s invaliditetom kao i položaj i prava žena. Redovito sudjeljuje na Svjetskim konferencijama za prava žena i simpozijima na temu poboljšanja osoba s invaliditetom i društveni položaj žena, a zahvaljujući velikom doprinosu poboljšanju kvalitete života zaprimila je visoke funkcije u nacionalnom kineskom parlamentu.

Autorica će i osobno prisustvovati izložbi te će za komunikaciju s Qin Bailan biti osiguran prevoditelj.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara