U Hrvatskoj godišnje oko 370 žena oboli od raka vrata maternice, a umre ih više od 100

Foto: Ilustracija

GRADSKI ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodi projekt "Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih". U okviru navedenog projekta organizirati će se 4 jednodnevne edukacije za djelatnike škola kako bi ih se motiviralo na aktivniju ulogu u zaštiti i unaprijeđenju reproduktivnog zdravlja učenika. Ciljevi projekta su podizanje svijesti djelatnika škole o važnosti zaštite reproduktivnog zdravlja učenika uključujući cijepljenje učenica s HPV cjepivom, unaprijeđivanje partnerskog odnosa djelatnika škole-roditelja-učenika-školskih liječnika i razvijanje zajedničkog postupnika na relaciji škola-školska ambulanta-obitelj.
 
Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih je bitan čimbenik ne samo njihovog osobnog zdravlja već i napretka čitavog društva. Neoprezno i neodgovorno seksualno ponašanje u adolescenciji može imati neposredne, ali i dugoročne posljedice. Rizični čimbenici koji mogu pridonositi razvoju komplikacija su rani početak seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba kondoma.
 
U Hrvatskoj godišnje oko 370 žena oboli od raka vrata maternice, a umre ih više od 100. Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima predstadije koji se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije. Danas niti jedna žena ne bi smjela umrijeti zbog raka vrata maternice.
 
Uz opće mjere zaštite reproduktivnog zdravlja i prevencije spolno-prenosivih infekcija (odgađanje prvog spolnog odnosa u kasniju dob, vjernost u partnerskim odnosima, redovita i pravila uporaba kondoma, što manji broj partnera) specifične mjere prevencije obuhvaćaju edukaciju, osiguranje odgovarajućih zdravstvenih službi i cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom i virusom hepatitisa B. U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B. Cijepljenje protiv HPV infekcije uključeno je kao preporučeno cijepljenje u "B programu" cijepljenja Republike Hrvatske koji donosi Ministar zdravlja. U Gradu Zagrebu provodi se cijepljenje djevojčica od 12-13 godina, a troškove snosi Grad Zagreb. Prije cijepljenja obavezno se organizira edukacija roditelja potencijalnih cijepljenika sa svim potrebnim informacijama o bolesti protiv koje se cijepi kao i o cjepivu  samom. Nažalost odaziv u Zagrebu je oko 10%.
Preporuke proizašle iz istraživanja naglašavaju važnost što atraktivnijeg pristupa edukaciji o HPV-u uporabom suvremene tehnologije te organizacija cijepljenja kroz školski sustav. Cijepljenje se ne smije promatrati kao izolirana aktivnost, već kao dio cjelovitog preventivnog pristupa. Prevencija ne smije biti usmjerena isključivo na sprječavanje spolno prenosivih bolesti i/ili neželjene trudnoće, već na usvajanje općenito odgovornog seksualnog ponašanja koje će u životu mladih omogućiti ostvarenje željenog roditeljstva i izbjegavanje neželjenih posljedica rizičnih ponašanja kao otežano zanošenje ili zloćudne bolesti.
 
Najdjelotvornije mjere u sprječavanju HPV infekcije su pravovaljana informiranost, odgoj u obitelji, spolni odgoj u školi, poticanje na odgovorno spolno ponašanje i redoviti preventivni/ginekološki/dermatovenerološki pregledi.
 
U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje, u utorak, 18. prosinca 2012., u 9,00 sati, održat će se stručni skup "Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih"u Konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38.
 
Stručni skup namijenjen je učiteljima i nastavnicima biologije i stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba.

Raspored

9,00 - 9, 15  Dr. Zvonimir Šostar, Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje
                                          
9,15 - 9,45  Infekcija humanism papilomavirusom i zdravstvene posljedice
Prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med.
Klinička bolnica "Dr. Fran Mihaljević”
 
9.45 - 10.15 
Cijepljenje protiv HPV - infekcije
Tatjana Nemeth-Blažić, dr.  med

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
 
10.15 - 10.45  Uloga školskog liječnika u zaštiti reproduktivnog zdravlja
Iva Pejnović Franelić, dr. med.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
 
10.45 - 11.15   Stanka
 
11.15 - 11.45
Primarna prevencija karcinoma vrata maternice i stavovi prema cijepljenju protiv HPV-a
Prof. dr. sc. Marina Kuzman, dr. med.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
 
11.45 - 12.30  Karakteristike spolnog ponašanja adolescenata
Prof. dr . sc. Aleksandar Štulhofer
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 
12.30 - 13,30  Čimbenici utjecaja na oblikovanje stavova
Radionica - grupni rad
Dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.
Dijana Mayer, dr. med.
 
13.30 – 13.45  Rasprava i zaključci
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara