U Hrvatskoj nestašica cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca

U Hrvatskoj nestašica cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca

Foto: Shutterstock

U HRVATSKOM zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) trenutačno su suočeni s nedostatkom cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) te BCG cjepiva protiv tuberkuloze, no ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin poručila je u četvrtak da ne očekuje veće probleme jer se traže rješenja za opskrbu tržišta.

Na javne natječaje za nabavu cjepiva objavljene početkom godine nije se javio niti jedan ponuđač cjepiva protiv DTP-a, a za cijepljenje protiv turberkuloze troše se prošlogodišnje zalihe cjepiva, doznaje se u HZJZ-u.

U Zavodu ističu da bi 3000 doza DTP cjepiva trebalo nabaviti u što kraćem roku, a očekuju i interventni uvoz oko 10.000 do 20.000 doza BCG cjepiva s isporukom u ožujku.

Poljičanin je izjavila da se, zajedno s Hrvatskom agencijom za lijekove (HALMED), pronalaze načini za opskrbu tržišta cjepivom iz programa obveznih cijepljenja, a zbog visoke procijepljenosti stanovništva ne očekuje da će zastoj oko nabave cjepiva utjecati na zdravlje ljudi.

Odgođeno je cijepljenje djece

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zbog zastoja u nabavi odgođeno je cijepljenje djece protiv DTP-a, no to ne bi trebalo utjecati na njihov procijepljeni status, niti imati utjecaja na zdravlje i cjeloviti program provedbe cijepljenja", rekla je Poljičanin nakon okruglog stola u povodu Hrvatskog dana liječnika.

Ministar zdravlja Siniša Varga ustvrdio je da nedostatak cjepiva nije samo hrvatski, već globalni problem, zbog čega se planira realizacija zajedničke nabave cjepiva na razini svih 28 članica EU-a.

Varga je u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade poručio da se djeca i dalje moraju cijepiti po kalendaru, a građani educirati od liječničkog osoblja, a ne s interneta.

"Svi moraju znati da se djeca moraju cijepiti. Zdravstveno osoblje također se mora cijepiti protiv gripe i hepatitisa", rekao je Varga.

"Cijepljenje je jedno od najvećih dostignuća današnje medicine. Danas ne poznajemo puno bolesti i nemamo ih u našem društvu upravo zato što su nestale sa cijepljenjem, poput dječje paralize i difterije", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara