U Hrvatskoj su "lude krave" pod kontrolom

U Hrvatskoj su "lude krave" pod kontrolom

Foto: Ilustracija

MINISTARSTVO poljoprivrede izvijestilo je o službenom priznanju statusa Republike Hrvatske kao zemlje s kontroliranim rizikom u odnosu na goveđu spongiformnu encefalopatiju (GSE), poznatiju kao "kravlje ludilo".

"Na generalnom godišnjem zasjedanju Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) u Parizu je 24. svibnja Republici Hrvatskoj službeno dodijeljen status zemlje s kontroliranim rizikom u odnosu na goveđu spongiformnu encefalopatiju (GSE), u javnosti poznato pod nazivom `goveđe ludilo`. Ostvarivanje ovog statusa, koji je dosad dodijeljen tek manjem broju članica OIE-a, konačni je plod dugogodišnjeg sustavnog i predanog rada svih segmenata veterinarske službe u Republici Hrvatskoj, u smislu punog nadzora nad svim karikama u lancu proizvodnje goveđeg mesa, a time i potpune zaštite konzumenata goveđeg mesa u odnosu na GSE", izvijestili su danas iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj se GSE sustavno nadzire od 1996. godine, odmah po objavi prvih sumnji u moguću povezanost bolesti u Velikoj Britaniji sa zdravljem ljudi - u početku strogim i pravovremenim zabranama uvoza iz svake pojedine zemlje u kojoj je zabilježen slučaj GSE, kao i obveznim rutinskim pretragama svih uginulih i eutanaziranih goveda kao i svih zaklanih zdravih goveda starijih od 30 mjeseci. Od 2001. godine prate se i primjenjuju najstroži standardi u mjerama po pitanju kontrole bolesti - potpuna zabrana korištenja bjelančevina životinjskog podrijetla u prehrani goveda, zabrana uvoza mesno-koštanog brašna, obvezne mjere laboratorijske pretrage svih goveda starijih od 30 mjeseci pri redovnom klanju, te mjere uklanjanja i uništavanja svih organa goveda koji su prepoznati kao specifični rizični materijal za pojavu bolesti", dodaju.

"Status je Hrvatskoj dodijeljen na temelju opsežne dokumentacije o rezultatima aktivnosti provedenih u posljednjih osam godina (sukladno zahtjevima i proceduri OIE) u svim segmentima sustava nadzora, koju je Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede uputila OIE-u još početkom 2011. godine. Od početka pretraživanja do danas je u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu pretraženo ukupno više od 250.000 uzoraka uzoraka uzetih od uginulih i zaklanih goveda, bez ijednog pozitivnog rezultata. Bolest nikada nije potvrđena u Hrvatskoj. U skladu s ciljem provedbe propisanih mjera, uvoz živih goveda kao i goveđeg mesa i proizvoda u Hrvatsku dozvoljen je već niz godina isključivo iz zemalja koje posjeduju status kontroliranog ili status zanemarivog rizika u odnosu na GSE", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara