U Južnom Sudanu ubijeno 150 vojnika u sukobima u Jubi

U Južnom Sudanu ubijeno 150 vojnika u sukobima u Jubi

Foto: YouTube

U JUBI su u subotu i dalje trajale napetosti na petu obljetnicu neovisnosti Južnog Sudana nakon sukoba dan ranije između pripadnika vladine Sudanske narodnooslobodilačke vojske (SPLA) i pobunjenika skupine SPLA u oporbi u kojima je poginulo više od 150 osoba.

Posljednja nasilja su novi problem krhkog mirovnog sporazuma potpisanog u kolovozu 2015. između predsjednika Salve Kiira i šefa pobune u to vrijeme Rieka Machara, čije se snage sukobljavaju od prosinca 2013.

Više od 150 mrtvih

Ti sukobi su dodatno zasjenili obljetnicu neovisnosti najmlađe države na svijetu. Mirovni sporazum visi o koncu, a stanovništvo je gladnije nego ikada. Za razliku od prethodnih godina, ne organizira se nikakva proslava neovisnosti, službeno zbog nedostatka novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak navečer sukobi su izbili oko predsjedničke palače gdje su Kiir i Machara pripremali zajedničko priopćenje o prvom incidentu. U petak je glavnim gradom odjekivala pucnjava automatskog naoružanja i teškog topništva .

U subotu je glasnogovornik Rieka Machara objavio bilancu o više od 150 mrtvih.

Nastavak nasilja se zbiva u vrijeme obilježavanja pete obljetnice neovisnosti koju je Južni Sudan dobio od Sudana nakon dugog rata. Ali polovica tih pet godina postojanja je obilježena žestokim sukobima zbog supraništva između Kiira i Machara.

Od prosinca 2013. u sukobima je  poginulo više desetak tisuća ljudi. Sukobi su izazvali humanitarnu krizu i prisilili tri milijuna stanovnika da pobjegnu dok 5 milijuna ovisi o hitnoj pomoći u hrani.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kiira i Machara, Machar se u travnju vratio u Jubu gdje je postavljen za zamjenika predsjednika i s Kiirom je osnovao vladu nacionalnog jedinstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara