U Litvi drugi krug predsjedničkih izbora: Baltička željezna lady ide po novi mandat

Foto: Guliver Image/Getty Images

LITAVCI su u nedjelju počeli glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem će, kako se očekuje, gotovo sigurno novi mandat povjeriti predsjednici države Daliji Grybauskaite.

Često zvana "baltičkom željeznom lady" zbog njezina "thatcherovskog" karaktera, 58-godišnja Grybauskaite u prvome je izbornom krugu 12. svibnja dobila 45,92 posto glasova, ali ipak nedovoljno za pobjedu.

Time je daleko odmaknula ispred najboljeg protukandidata, socijaldemokrata Zigmantasa Balčytisa koji je svoju kampanju usredotočio na društvena pitanja i dobio 13,62 posto, no litavski su mediji ocijenili da je drugi krug samo "birokratski proces" i da je predsjednici pobjeda sigurna.

Nikakva anketa nije objavljena prije drugog kruga koji se u Litvi poklapa s održavanjem izbora za Europski parlament.

Birališta su otvorena od 6 sati po srednjoeuropskom vremenu, a zatvorit će se u 19 sati.

Nikakve izlazne ankete ne očekuju se, a prvi djelomični rezultati trebaju biti objavljeni noću na ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grybauskaite (58), ekonomistica i bivša ministrica financija (2001.-2004.), vodila je litavske pristupne pregovore s Europskom unijom i bila je europska povjerenica za proračun u prvoj komisiji Manuela Barrosa.

Godine 2009. pobijedila je u prvome krugu predsjedničkih izbora na kojima se natjecala kao neovisna kandidatkinja uz potporu demokršćana i prva je žena na toj dužnosti u svojoj zemlji..

Grybauskaite i ove godine ima potporu konzervativaca iako se službeno natječe kao neovisna kandidatkinja. Njezina je popularnost nešto pala zbog potpore strogim mjerama štednje, koje su dale rezultate te je Litva izbjegla gospodarsku katastrofu i oporavila, no zbog krize u Ukrajini i straha od ruske ekspanzije ponovno se vratila na uobičajenu razinu i u drugi plan stavila sva ostala pitanja.

Grybauskaite, koja ima crni pojas u karateu i ne bira riječi, rekla je kako je "i sama spremna uzeti oružje u ruke" i braniti domovinu od Rusije, zemlje u kojoj je stekla doktorat iz ekonomije.

Litva je u drugoj polovici prošle godine predsjedala Europskom unijom pa je Grybauskaite bila prva koja je 1. srpnja poslije ponoći na Trgu bana Jelačića Hrvatskoj čestitala na ulasku u EU.

U Litvi pravo glasa ima 2,5 milijuna birača, a u prvome krugu odziv je bio 52 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara