U Ombli ekstremno skupa struja: "Čačić poziva na diktaturu kapitala i nasilje nad znanošću"

U Ombli ekstremno skupa struja: "Čačić poziva na diktaturu kapitala i nasilje nad znanošću"

Foto: Roberto Orlić / Cropix

EKO UDRUGE će vjerovati novom ministru Zmajloviću, iako pretpostavljaju da će po pitanju Omble i Plomina ići na ruku prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.

"Mi ćemo naivno vjerovati da će novi ministar nastaviti putem Mirele Holy, kako je i najavio", kaže Vjeran Piršić iz Foruma za zaštitu okoliša i prirode. Hipoteza je, međutim, da će Zmajlović ići niz dlaku, kako kažu, "poduzetničkom agresoru u Vladi".

Čačić poziva na diktaturu kapitala

"On će vjerojatno propustiti kao nož kroz putar ove projekte Ombla i Plomin. To je hipoteza. Ali, ponavljam, dopustimo čovjeku da dokaže ono što je obećao", rekao je Piršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sociolog s Instituta Ivo Pilar Vladimir Lay zgrožen je Čačićevim ponašanjem. Kaže da pozivanjem na nastavak projekata Ombla i Plomin krši zakon i poziva na diktaturu kapitala.

"Taj gospodin provodi nasilje nad znanošću, umom, mudrošću, kako god hoćete. To je zapravo neozbiljno, bahato i to je dječji vrtić i meni on nije bitan. Bitan je premijer. Poruka premijeru je poslušajte znanost", istaknu je Lay. Ombla je, tvrde, uvod i podloga za golf teren na Srđu, a njezina gradnja nije od javnog nego od privatnog interesa.

"Ombla daje ekstremno skupu struju"

"Ombla je 1,3 posto - 1,6 posto hrvatske proizvodnje potrošnje struje. To je beznačajno mali projekt od 68 megavata. Ombla daje ekstremno skupu struju. Tri puta bi struja trebala biti skuplja da bude isplativa. Jedna studija govori da bi se 25 godina s prodajom struje i vode isplatilo 39,8 posto investicije", predstavio je Piršić brojke oko Omble.

Stoga traže da se odustane od gradnje Omble jer je to područje neprocjenjiva prirodna baština. Žele i da Vlada objavi revizijska izvješća Studije utjecaja na okoliš te da se izradi nova studija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara