U Peruu zaplijenjeno rekordnih 7,6 tona kokaina vrijednog 300 milijuna dolara

Foto: Hina

PERU je tijekom proteklog tjedna izveo policijsku operaciju bez presedana u kojoj je zaplijenio rekordnu količinu kokaina - 7,6 tona vrijednu 300 milijuna dolara - od jednog meksičkog kartela, priopćilo je u nedjelju tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova.

"To je najveće otkriće droge ikada u Peruu, od povijesnog je značenja", kazao je ministar unutarnjih poslova Daniel Urresti. "Nikada do sada nismo tako oštro djelovali protiv krijumčara droge", kazao je ministar dodajući da je droga zaplijenjena u Trujillu, na sjeveru zemlje.

Prema prvim informacijama zaplijenjena droga bila je sakrivena u ugljenu namijenjenom Španjolskoj i Belgiji. Njegova vrijednost prelazi 300 milijuna dolara, navelo je ministarstvo u priopćenju.

Činjenica da ni Španjolska ni Belgija ne kupuju ugljen iz Perua pobudila je sumnje policije koja je prije šest tjedana pokrenula akciju. Policija je prvo u utorak, kada je operacija zapljene izvedena, objavila da je zaplijenila 3,5 tona kokaina, no tek je u petak okončana akcija izdvajanja droge iz ugljena unutar kojeg je bila prikrivena.

Po navodima vlasti, droga visoke čistoće dolazi iz jednog meksičkog kartela droge, čije ime su odbili objaviti.

Policija za borbu protiv trgovine drogom navela je da je surađivala sa srodnim američkim ogrankom policije te da je u akciji uhićeno sedam Peruanaca i dva Meksikanca.

Po podacima Ujedinjenih naroda, Peru svake godine proizvodi oko 320 tona kokaina i zajedno s Kolumbijom najveći je svjetski dobavljač droge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara