U Prištini najveći prosvjed otkako je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije

U Prištini najveći prosvjed otkako je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije

Screenshot: Aleksandar Jablanović/Most TV Zvečan

KOSOVSKA policija je u subotu navečer suzavcem rastjerivala tisuće prosvjednika koji su kamenjem gađali vladinu zgradu na prosvjedima koje su organizirale albanske oporbene stranke.

Bio je to najveći prosvjed u Prištini otkako je Kosovo 2008. proglasilo neovisnost od Srbije.

Albanske stranke traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića, pripadnika srpske manjine na Kosovu, koji je prošlog mjeseca neke Albance nazvao "divljacima".

Usto traže da se vlada jasno očituje o sudbini najunosnijeg rudnika Trepče, na koji pravo polaže i Srbija.Desetak tisuća ljudi prekinulo je prosvjed u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali je desetak njih nastavilo bacati kamenje na zgradu vlade i napadati policiju, ozlijedivši dvadeset policajaca.

Policija je rekla da je uhitila 22 prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jablanović je početkom siječnja neke albanske prosvjednike koji su u ratu sa Srbijom 1998.-1999. izgubili članove obitelji nazvao "divljacima".

Ministar se ispričao, ali oporbene stranke traže njegovu ostavku, organizirajući prosvjede diljem Kosova.

Prosvjednici su usto pozvali vladu da što prije donese plan za preuzimanje kontrole nad tim velikim rudnikom, bogatim olovom, cinkom i srebrom.

Bojeći se stečaja, kosovska nova vlada je prošlog tjedna rekla da će preuzeti nadzor nad Trepčom, ali se u ponedjeljak povukla nakon žestoke reakcije Srbije i intenzivnih pregovora sa zapadnim diplomatima.

NATO-ov helikopter i bespilotna letjelica nadlijetali su Prištinu tijekom prosvjeda. NATO ima oko 5000 vojnika koji čuvaju krhak mir.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost, gotovo deset godina nakon NATO-ove tromjesečne intervencije kojom je protjerao snage Slobodana Miloševića.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova, ali je 2013. pristala na normalizaciju odnosa s bivšom pokrajinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara