U Puli je "završila era gradskog plina"

U Puli je "završila era gradskog plina"

Foto: Hina

PULSKI gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego ispred pogona za proizvodnju gradskog plina pulske Plinare trajno su u ponedjeljak ugasili proizvodnju gradskog plina i označili početak korištenja prirodnog plina za sve potrošače na području Pule.

Ocijenivši kako je plinofikacija Pule jedan od strateških gradskih projekata od vitalnog značenja za gospodarski razvoj i zaštitu okoliša čijom realizacijom Pula konačno dobiva kvalitetniji, čišći i jeftiniji energent gradonačelnik Miletić je kazao kako nije bilo jednostavno izgraditi 182 kilometra plinovoda u gradu kao što je Pula, s bogatim arheološkim nasljeđem.

"Uspjeli smo to prebroditi bez većih poteškoća, izgraditi novu distributivnu mrežu te odabrati pravi trenutak kada ugasiti gradski plin i sustav prebaciti na prirodni plin, imajući na umu da što manje kućanstava i gospodarstava ostane bez plina" - istaknuo je Miletić zahvalivši se pritom građanima na strpljenju i razumijevanju.

Investicija od 115 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 2006. do danas, kako je rečeno, izgrađeno je i položeno 182,25 km nove distribucijske mreže plina na području Pule a preostalo je rekonstruirati još oko 350 metara koje će Plinara položiti do kraja lipnja ove godine.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 115 milijuna kuna a na prirodni plin danas je prikopčano ukupno 10.390 kućanstava i 517 poslovnih subjekata.

"Trebalo je uistinu imati hrabrosti zatvoriti proizvodnju gradskog plina nakon 135 godina i paralelno s time šest godina graditi novu mrežu. Želimo imati ekološki prihvatljiv i siguran energent, ali i biti uključeni na veliko distributivno područje", istaknuo je istarski župan Valter Flego.

Podsjetivši kako su u veljači 2009. godine puštene u novu mrežu grada Pule prve količine prirodnog plina te kako su prva kućanstva plin dobila 2010. godine, direktor pulske Plinare Dean Kocijančić ocijenio je današnji dan povijesnim za Pulu.

"Jedna era plina je završena, s drugom nastavljamo. Time je prirodni plin definitivno zamijenio gradski koji je između ostalog bio 40 posto skuplji od prirodnog plina" - istaknuo je Kocijančić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara