U Rijeci predstavljen Ricount, projekt cjeloživotnog učenja

Ilustracija: Arhiva

RICOUNT, projekt Sveučilišta kojem je cilj omogućiti što širem sloju građanstva cjeloživotno učenje putem multimedijalnih edukativnih videa dostupnih na internetu, predstavljen je večeras u Sveučilišnom kampusu.

Voditelj projekta Ivan Roje kazao je tijekom predstavljanja da se na ovaj način željelo smanjiti ili poništiti tri problema sadašnjih metoda cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj. To su, kazao je, nedovoljna dostupnost programa, osciliranje njihove kvalitete čime se ne jamči da će se steći traženo znanje, te nedostatak vrednovanja rezultata učenja jer postojeće programe uglavnom ne prepoznaje tržište rada.

Ricount, rekao je Roje, omogućava dostupnost programa postavljanjem na internetsku platformu. Nadalje, kvaliteta se osigurava izborom vrsnih predavača koji sudjeluju u projektu, a rezultati će se moći vrednovati mogućnošću provjere i certificiranja stečenog znanja na Sveučilištu.

Temelj projekta je odabir potrebnih znanja, prvenstveno temeljem potreba tržišta rada, koje mogu usvajati svi zainteresirani, potom utvrđenje modela predstavljanja tog znanja te snimanje predavanja i postavljanje na platformu. Tako će svatko moći odabrati modul koji želi, poslušati predavanja kad želi i steći nove kompetencije, rečeno je na predstavljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin istaknuo je važnost cjeloživotnog učenja i kao jednog od elemenata pregovaračkog procesa prije ulaska Hrvatske u EU. Po tadašnjim mjerilima je trebalo postići razinu od 12,5 posto radno aktivnog stanovništva koje barem jednom godišnje koristi neki od programa cjeloživotnog učenja, a Hrvatska je bila na 2,5 posto, napomenuo je Lučin.

"Hrvatska je i sad na toj razini, a novom europskom strategijom 2020. je ciljna razina podignuta na 15 posto", kazao je rektor, navevši da su svi programi vezani uz ovo područje dobrodošli.

"Mislim da je bilo previše odgađanja na provedbi programa cjeloživotnog učenja u zemlji, pa smo se odlučili uložiti mnogo truda i nešto novca u ovaj projekt", rekao je.

Sudionike predstavljanja su pozdravili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te predsjednik HGK - Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara