U Rumunjskoj opet suđenje komunističkom dužnosniku za zločin protiv čovječnosti

Foto:observatorcultural.ro

BIVŠI zapovjednik radnog logora u kojem je život skončalo više od stotinu protivnika rumunjskog komunističkog režima odgovarat će na sudu zbog zločina protiv čovječnosti, objavilo je u ponedjeljak rumunjsko državno tužiteljstvo. Ioan Ficior optužen je da je od 1958. do 1963. progonio "političke zarobljenike radnog logora Periprava" na jugoistoku zemlje podvrgavajući ih "tretmanu koji je imao za cilj njihovo fizičko uništavanje", kaže se u priopćenju.

Umrli zbog nedostatka lijekova, hrane i grijanja

Pod njegovim zapovjedništvom, u tom je razdoblju navodno umrlo 103 političkih zarobljenika zbog manjka lijekova, hrane i grijanja, ali i nasilja. Danas 85-godišnjak, Ficior niječe da je za to odgovoran. Datum suđenja još nije objavljen.

Ovo je drugi bivši komunistički dužnosnik kojemu će se ove godine suditi nakon niza od 35 istraga koje je proveo Institut za istraživanje zločina komunizma. Potkraj rujna počinje slično suđenje Alexandru Visinescu, bivšem zapovjedniku političkog zatvora Ramnicu Sarat na istoku zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteže pedesetih godina

Više od 600.000 Rumunja bilo je osuđeno i zatvoreno zbog političkih razloga tijekom komunističkog režima, od 1945. do 1989., po memorijalnom muzeju žrtava komunizma u Sighetu. Najteža represija provodila se 1950-ih. No malo bivših dužnosnika iz tog razdoblja odgovaralo je zbog toga zbog zastare.

Bivši rumunjski diktator Nicolae Ceausescu i njegova žena Elena osuđeni su 1989. za genocid i pogubljeni. Iako neki smatraju da je za te zločine nastupila zastara, Ustavni sud odlučio je potkraj 2013. da zastara ne vrijedi za ubojstva otvorivši put suđenjima komunističkim zločincima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara